Foto: LETA
Kultūras ministrijā Rīgas domes projekta pieteikumu Eiropas Savienības (ES) finansējuma saņemšanai, lai beidzot varētu sākt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) rekonstrukciju, varētu ilgt pat trīs mēnešus.

Rīgas domes Īpašuma departaments jau iepriekš paziņojis, ka līgumu ar būvnieku slēgs tikai gadījumā, ja tiks apstiprināts ES finansējums, kas varētu būt līdz astoņiem miljoniem latu. Līdz šim rekonstrukcijai jau bija atvēlēts ES finansējums 1,2 miljonu latu apmērā. LNMM rekonstrukcijas projekta kopējā tāme ir nepilni 23 miljoni latu.

"Pašlaik Kultūras ministrijā tiek plānota projektu iesniegumu vērtēšanas procedūra. Projektu iesniegumu vērtēšana varētu notikt līdz pat trīs mēnešiem," norādīja KM pārstāve Lolita Rūsiņa.

Jau vēstīts, ka vēl 2011.gada sākumā, noslēdzot līgumu ar Lietuvas arhitektu biroju "Processoffice" par rekonstrukcijas būvprojekta izstrādi, tika lēsts, ka būvdarbi sāksies jau šogad un beigsies līdz 2014.gada sākumam, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Tomēr būvprojekta izstrāde krietni iekavējās un līdz ar to - arī paredzamais rekonstrukcijas sākums.

Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis – Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka – bez kapitālā remonta ir kalpojis jau 105 gadus, tāpēc Rīgas dome pieņēma lēmumu par ēkas rekonstrukciju un paplašināšanu.

Pašlaik tiek lēsts, ka muzejs pēc rekonstrukcijas durvis vērs tikai 2015.gadā, nevis 2014.gadā, kā sākotnēji bija plānots.

"Processoffice" aprīļa sākumā iesniedza Latvijas Nacionālā mākslas muzeja būvprojektu par apmēram 23 miljoniem latu, kas būtiski pārsniedza iepriekšējās aplēses, un pašvaldībai šāda summa nebija pieņemama, tādēļ muzeja rekonstrukcijas projekta kontroltāmi tika lūgts pārstrādāt, taču arī pēc pārstrādāšanas un izvērtēšanas tā palika līdzšinējā apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!