Foto: DELFI
Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (Vienotība) mudinās Rīgas domi (RD) un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju (VKPAI) pēc iespējas ātrāk virzīt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) rekonstrukcijas projekta sākšanos; avārijas stāvokļa novēršanai aicina meklēt arī pagaidu risinājumus.

Ministre, kura piektdien iepazinās klātienē ar LNMM ēkas Krišjāņa Valdemāra ielā tehnisko stāvokli, žurnālistiem atzina - celtne ir avārijas stāvoklī un nerodas pārliecība, ka muzeja ēka pašreizējā stāvoklī vēl vienu ziemu varēs izturēt. Par celtnes bēdīgo stāvokli liecina vairākās izstāžu zālēs pie griestiem vērojamas sūces un arī bēniņos sijas vietām pārvērtušās par prauliem, jumts ļogās un var iebrukt.

"Stāvoklis vairākos muzejos ir nožēlojams. Šī situācija ir uzkrājusies vairāk nekā desmit gadu laikā. Tas ir simbols nolaidīgai attieksmei pret kultūru," situāciju raksturoja Ēlerte.

Viņa pauda atzinību RD par to, ka muzeja rekonstrukcijas projekts ir apstiprināts un darbs pie šī jautājuma turpinās, tomēr norādīja, ka arī veiksmīgas apstākļu sakritības gadījumā muzeja atjaunošana sāksies ne ātrāk kā 2012.gadā. Tādēļ, lai arī paātrināt projekta realizācijas gaitu ir grūti, viņasprāt, nav citas iespējas, kā spert kādus pagaidu soļus ēkas uzturēšanai, liekot, piemēram, pagaidu stutes jumta konstrukcijām.

LNMM direktore Māra Lāce gan uzsvēra, ka nekādi pagaidu risinājumi šajā situācijā lāgā palīdzēt nevar, jo tie tiek īstenoti jau gadiem ilgi. Lāce arī norādīja, ka viņu uztrauc lēnais temps, kā rit rekonstrukcijas projekta apstiprināšanas gaita. Tas saistāms ar menedžmenta problēmām ar Lietuvas arhitektiem, kas uzvarēja muzeja rekonstrukcijas projekta konkursā, jo VKPAI iebilst pret Lietuvas arhitektu piedāvātajiem jumta pārbūves risinājumiem.

Lāce arī informēja, ka pirmdien Rīgas domē tiksies ar RD Īpašuma departamenta, VKPAI un LNMM rekonstrukcijas projekta izstrādātājiem no Lietuvas, lai pārrunātu situāciju un spriestu par iespējām pabeigt tehniskā projekta saskaņošanu.

Ēlerte pastāstīja, ka Rīgas domei plāno nosūtīt vēstuli, kurā arī aicinās pašvaldību maksimāli ātri veicināt projekta rekonstrukcijas saskaņošanas gaitu. Viņa arī teica, ka jaunnedēļ tiksies ar "Valsts nekustamo īpašumu" (VNĪ) pārstāvjiem, lai pārrunātu satraucošo informāciju par "Arsenāla" izstāžu zāles un citu muzeju ēku tehnisko stāvokli, kas arī ir VNĪ pārraudzībā.

Foto galerija

Lielais sniegs šogad būtiski pasliktinājis gan LNMM galvenās ēkas, gan arī muzeja izstāžu zāles "Arsenāls" jumta stāvokli, jau otro reizi pēdējā gada laikā nodarot pamatīgus bojājumus izstāžu zāles iekštelpām, kuru dēļ uz vairākām dienām pat vajadzēja slēgt mākslinieka Ilmāra Blumberga izstādi, aģentūrai BNS pavēstīja LNMM direktore Māra Lāce.

Iepriekšējo reizi "Arsenāla" telpas nopietni cieta 2010.gada februārī, kad kūstošais sniegs applūdināja izstāžu zāles otrajā stāvā esošo "Radošo darbnīcu". Pēc šiem postījumiem muzejs par saviem ieņēmumiem veica remontu, taču pēdējo dienu atkusnis radījis atkal jaunas problēmas. Patlaban panākta vienošanās ar VNĪ, ka "Arsenāla" jumta remonts notiks. VNĪ sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Laukšteina aģentūrai BNS sacīja, ka līgums par "Arsenāla" jumta nomaiņu 2925 kvadrātmetru platībā noslēgts pagājušā gada decembrī, kolīdz atrisināts finansējuma jautājums, un beigusies būvdarbu iepirkuma procedūra. Plānots, ka remontdarbi noritēs pa posmiem, netraucējot muzejam turpināt darbu pašreizējās telpās un ļaujot izvairīties no nokrišņu iekļūšanas telpās būvdarbu gaitā.

Konkursā par izpildītāju izraudzīta SIA "Deco" un SIA "Pro Dev" apvienība, kas jumta seguma nomaiņu četru mēnešu laikā apņēmusies veikt par 69 tūkstošiem latu, neskaitot pievienotās vērtības nodokli.

LNMM vadība arī ļoti cer, ka jau drīzumā sāksies arī LNNM galvenās ēkas rekonstrukcija. Rīgas dome rekonstrukcijas tehniskajam projektam šogad atvēlējusi 700 tūkstošus latu. To izstrādās Lietuvas arhitektu birojs "Processoffice".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!