Foto: LETA

"Dotācija Latvijas Nacionālajai operai (LNO) pilnībā nosedz gan orķestra, gan baleta mākslinieku algas, tādēļ [LNO direktoram] Andrejam Žagaram nevajadzētu nodarboties ar savu darbinieku baidīšanu," norāda kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (V), komentējot Žagara publiskus izteikumus par operai papildus nepieciešamo pusmiljonu latu, bez kura nākamgad nebūs iespējams nodrošināt visas LNO funkcijas.

Kultūras ministrija (KM) tāpat norāda, ka šogad salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu valsts finansējums LNO ir palielinājies par 100 000 latu, novirzot daļu Latvijas Nacionālās bibliotēkas celtniecībā ietaupītos līdzekļus.

"Detalizēti iepazīstoties ar LNO finanšu situāciju, martā pieprasījām tās vadībai iesniegt reformu plānu, lai LNO darbība būtu ilgtspējīga. Tomēr ar nožēlu jāatzīst, ka vēl līdz šim tāds plāns Kultūras ministrijā nav iesniegts. Rūpīgi sekojot finansiālajam stāvoklim operā, redzams, ka LNO vadība 2011. gadā ir palielinājusi administrācijas algas. Arī piemaksas pie darba algas nav samazinātas. Ir skaidri redzams, ka ir iespējamas izmaiņas operas darbībā, piemēram, būtu jāapsver arī LNO vadības ārvalstu komandējumu ilgums un biežums," uzsver Ēlerte.

Saskaņā ar KM sniegto informāciju analizējot LNO 2011. gada 1.pusgada rezultātus, redzams, ka uz 1.jūliju LNO ir izveidojusies peļņa 604 000 latu apmērā. Tomēr apgrozāmie līdzekļi nav pietiekoši un varētu būt problēmas ar īstermiņa saistību apmaksu. Tāpēc Kultūras ministrija sola arī turpmāk uzmanīgi sekot LNO finanšu situācijai un uzņemto saistību pamatojumam.

"Opera ir svarīga Latvijai, tāpēc laikā, kad kultūras nozarei kopš 2008. gada finansējums samazināts par 45 procentiem, operai tas ir bijis mazāks - 35%. Atgādināšu, ka 2009. gadā valdība piešķīra papildus finansējumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 500 000 latu apmērā, lai LNO varētu norēķināties par nodokļu parādiem," norāda Ēlerte un piebilst, ka "operai, tāpat kā visai kultūras jomai, pakāpeniski ir jāatjauno finansējums".

Ministre arī pauda uzskatu, ka Latvijā ir atsākusies izaugsme un pārliecību, ka tādēļ finansējuma atjaunošana kultūras jomai būs iespējama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!