Foto: LETA

Pasaulē pazīstamā operdziedātāja Elīna Garanča Tautas grāmatu plauktam dāvinās savu pirmo pašas sarakstīto grāmatu "Wirklich wichtig sind die Schuhe" ("Patiešām svarīgas ir kurpes"), intervijā Latvijas Radio 3 "Klasika" pastāstīja pati dziedātāja.

"Grāmatas nosaukumu apzināti izvēlējāmies nedaudz intriģējošu," intervijā Gundai Vaivodei stāsta dziedātāja. "Tie, kuri iedziļināsies lietas būtībā, sapratīs: pamatdoma ir tāda, ka ir ļoti svarīgi ar abām kājām atrasties uz zemes, nevis pacelties fantāzijas spārnos, kas var notikt ar tiem manas profesijas pārstāvjiem, kuri piemirst par reālo dzīvi. Mēs nedzīvojam tikai uz skatuves!"

Tomēr Elīna Garanča neslēpj – grāmatas nosaukumā minētais kurpju nozīmīgums saprotams arī burtiski: "Bijība pret skatuvi un bažas, lai uz tās nenonāk ielas putekļi, lielā mērā raksturīgas vairs tikai Latvijā un Krievijā. Ārzemēs tik ļoti par to nepiedomā. Paldies Dievam, šī kultūra mums vēl saglabājusies! Tieši to arī aprakstu savā grāmatā. Jo arī man ir svarīgi pa taisno no ielas nekāpt uz skatuves. Skatuve ir īpaša. Putekļi tai piestāv, bet ne jau ielas putekļi..."

Savā pirmajā grāmatā dziedātāja iekļāvusi faktus, kas līdz šim nav izskanējuši nevienā intervijā latviešu medijiem. “Grāmata jau kopš paša sākuma bija apzinātie orientēta uz ārzemju publiku – lai tā iepazīst Latviju, lai uzzina, ko nozīmē uzreiz pēc skolas doties uz trīs mēnešiem uz laukiem pie vecvecākiem, strādāt kūtī, atpūsties Jūrmalā. Daudziem ārzemniekiem tā šķiet kā eksotika! Tas ir mans sākums – kā es no Rīgas inteliģences “crème de la crème” ģimenes, kas bija mani vecāki un vide, kurā es apgrozījos, caur pilnīgu kontrastu – kūti, kartupeļu laukiem – sevi iepazinu, audzināju un attīstīju, kā tas ietekmēja to manu dzīvi, kas vēlāk izveidojās ārzemēs.”

Grāmatā dziedātāja vēsta par to, kādas bijušas pirmās noklausīšanās, tikšanas ar aģentiem. “Grāmata ir apkopojums dzīves ceļam, kas ir bijis līdz šim,” sarunā ar radio “Klasika” saka Elīna Garanča.

Grāmatā ir iekļauta arī atsevišķa nodaļa ārzemniekiem par Latviju, kas šī ir par valsti, kas mēs latvieši esam, ko mums nozīmē pasaulē un ko mēs nozīmējam paši sev.

Jau ziņots, ka 21. maijā Pārdaugavas svētkos Arkādijas parkā ar jaunu sparu atsāksies akcija "Īpaša grāmata īpašā plauktā", aicinot ikvienu dāvināt sev nozīmīgu dāvanu Gaismas pils Tautas grāmatu plauktam.

Uzdāvinātās grāmatas papildinās tos izdevumus, kas Tautas grāmatu plauktā nogādāti kopš 2014. gada, kad ar LNB un nodibinājuma "Rīga 2014" akciju "Gaismas ceļš – grāmatu draugu ķēde" tika atklāta Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!