Foto: Shutterstock
Šā gada 7. un 8. martā Anžē (Angers) Francijas prezidentūras vadībā notiek neformālā Eiropas Savienības (ES) kultūras un par audiovizuālajiem jautājumiem atbildīgo ministru sanāksme, kurā ministri pieņēmuši kopīgu deklarāciju, paužot atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem, māksliniekiem, kultūras darbiniekiem, žurnālistiem un medijiem, kuri cīnās par savu brīvību, suverenitāti un neatkarību.

Kā "Delfi" informēja Kultūras ministrijas pārstāve Dace Vizule, sanāksmē klātesošos ES ministrus 7. martā attālināti uzrunāja Ukrainas kultūras un informācijas politikas ministrs Oleksandrs Tkačenko (Oleksandr Tkachenko). Ievadā ministrs informēja par personīgiem zaudējumiem draugu un ģimenes lokā, par nepatrauktu Krievijas vēršanos pret Ukrainas civiliedzīvotājiem, kā arī par citiem kara noziegumiem, kurus veic Krievijas armija.

Turpinājumā ministrs informēja par Krievijas stratēģiski organizētiem uzbrukumiem Ukrainas telekomunikāciju infrastruktūrai un izvērsto dezinformācijas kampaņu. Ministrs vērsa uzmanību arī uz Ukrainas kultūras mantojuma un vērtību iznīcināšanu militāro darbību rezultātā. Ministrs aicināja ES pastiprināt pret Krieviju vērstās sankcijas, jo īpaši, apturot Krievijas kanālu pārraidi caur ES piederošajiem satelītiem.

Visi ministri un dalībvalstu pārstāvji, kā arī Eiropas Komisijas viceprezidente Vera Jurova un komisārs par iekšējo tirgu Tjerī Bretons pauda solidaritāti Ukrainai un tās iedzīvotājiem.

Ministri pauda īpašu atbalstu Ukrainas māksliniekiem, kultūras darbiniekiem, žurnālistiem un medijiem, kuru brīvību apdraud Krievijas militārā agresija. Ministri apstiprināja savu vēlmi uzņemt nozares pārstāvjus ES valstīs, lai nodrošinātu tiem iespēju profesionāli turpināt savu darbību, saglabājot vārda brīvību un māksliniecisko darbību.

Reaģējot uz izvērsto dezinformāciju un manipulācijām ar informāciju, ministri uzsvēra mediju plurālisma un preses brīvības nozīmi kā funkcionējošas demokrātijas svarīgāko pīlāru.

Visbeidzot, ņemot vērā draudus un nopietnos postījumus Ukrainas muzejiem, pieminekļiem un pilsētu kultūrvēsturiskajam mantojumam, ministri pauda dziļas bažas un atbalstu mantojuma saglabāšanai, sadarbojoties ar starptautiskajām organizācijām un partneriem.

Divu dienu sanāksmē notika diskusijas arī par mediju nākotni, par audiovizuālā satura atrodamību digitālajā vidē, par gaidāmo Eiropas Komisijas rīcības plānu cīņai pret kultūras priekšmetu nelikumīgu tirdzniecību un par pasākumiem kultūras mantojuma veicināšanai, tostarp, par iniciatīvu "Eiropas mantojuma zīme". Kultūras ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums par sanāksmē izskatāmajiem jautājumiem izskatīts Ministru kabineta sēdē šā gada 8. martā.
Latviju sanāksmē pārstāv Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!