Foto: DELFI

Pašlaik tiek gatavota atklāta kultūras sfēras cilvēku vēstule, lai pieprasītu kultūras ministres Žanetas Jaunzemes – Grendes demisiju, "Delfi Kultūra" pavēstīja literāte Nora Ikstena.

Savukārt sociālajā tīklā "Facebook" radīta kustība "Grende, atkāpies". Tiesa, nule izveidotajā "Facebook" kustībā nav redzami tās atbalstītāji. Ar uzrakstu "Grende, atkāpies!" rotātu krekliņu ceturtdien, 5. septembrī, uz Latvijas Nacionālās operas (LNO) ēkas 150. jubileju ieradās māksliniece Katrīna Neiburga. 

Piektdienas pēcpusdienā "Facebook" kustības "Grende, atkāpies!" lapā publicēta arī fotogrāfija ar Neiburgu provokatīvajā krekliņā un informācija, kur jāierodas tiem, kuriem ir vēlme ar šādu uzrakstu apdrukāt savu kreklu. 

Komentējot režisora un Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītāja Alvja Hermaņa pausto viedokli, ka "kultūras ministes aktivitātes kļūst bīstamas," Ikstena savā "Facebook" profilā raksta: "Vai tad tiešām Valdis Dombrovskis nerīkosies? Mums ir kauns jau gandrīz divus gadus, un ne vien mums. Ministre, kura karo pret savām izcilībām. Ļaudis krēslos un brīvie ļaudis - protestējiet un pieprasiet Žanetes Jaunzemes - Grendes demisiju visos iespējamos veidos!"

Savukārt advokāts Aldis Gobzems piektdien medijiem izsūtījis aicinājumu pievienoties "Facebook" izveidotajai lapai "Grende, atkāpies!", norādot, ka tiek gatavots dokuments saistībā Jaunzemes-Grendes demisijas pieprasījumu.

"Visi cilvēki, kuri vēlēsies parakstīties par Jaunzemes-Grendes demisiju, ir laipni aicināti ierasties kustības "Grende, atkāpies!" koordinācijas centrā Alberta ielā 1-13, Rīgā, sākot no pirmdienas plkst.8," norādījis advokāts.

Jau vēstīts, ceturtdienas rītā no dalības LNO svinīgajā pasākumā atteicās Valsts prezidents Andris Bērziņš - prezidenta kanceleja norādīja, ka šāds lēmums pieņemts personisku iemeslu dēļ, bet tiek pieļauts, ka Bērziņš šādā veidā nolēmis protestēt pret jezgu ap Operas vadītāja amatu.

Augusta beigās tapa zināms, ka Kultūras ministrija konkursa rezultātā lēmusi, ka LNO valdi Žagara vietā turpmāk vadīs līdzšinējais LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos, komponists Arturs Maskats, taču Maskats publiski paziņoja, ka no amata atsakās.

Iepriekšējam LNO valdes vadītājam Žagaram piedāvāts LNO padomnieka amats, lai nodrošinātu sekmīgu iesākto projektu pabeigšanu, taču arī viņš no šāda scenārija ir atteicies.

Kultūras ministrija vēlāk pavēstīja, ka apsver iespēju izsludināt jaunu konkursu uz operas mākslinieciskā vadītāja amatu.

Kamēr operas arodbiedrību pārstāvji uzskata, ka Žagara nomaiņa "ieviesīs pārmaiņas, kas sen vajadzīgas", Žagara atbalstam LNO valdē publiski izteikušies gan ārpus Latvijas robežām, gan ilggadēji operas sponsori un vairāki LNO solisti. Publisku sašutumu par Grendes darbu paudis arī Jaunā Rīgas teātra vadītājs Alvis Hermanis. Savukārt soliste Kristīne Opolais atteicās uzstāties Operas 150 gadu jubilejas koncertos.

Ar mediju starpniecību starp Žagaru un Grendi veidojās asa "vārdu apmaiņa", kurā Kultūras ministre norādīja, ka Žagaram opera nepieder, savukārt Žagars izteicās, ka arī viņš varētu kļūt par kultūras ministru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!