Foto: LETA
Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas sarīkojums ir ne tikai ceremonija ar balvu pasniegšanu, bet tas ir vesels pasākumu kopums, kas tiks īstenots arī Rīgā 2014.gada decembrī, piedāvājot dažādus pasākums gan nozares speciālistiem, gan arī citiem interesentiem.

Pirmdien pirmajā domu apmaiņā par nepieciešamajiem pasākumiem saistībā ar Rīgā notiekošo Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremoniju, tās dalībnieki bija vienisprātis, ka no šī pasākuma jāgūst pēc iespējas vairāk labuma, spējot parādīt arī to, cik paši esam labi.

Žurnālists, režisors un producents Gints Grūbe uzskata, ka gaidāmais pasākums ir labs iemesls tam, lai izglītotu sabiedrību par Eiropas kino un tā vēsturi, līdz ar to rīkotu dažādas izglītojošas nodarbības, iespējams, būtu vajadzīgs arī izglītojošs darbs skolās, taču nepārprotami ir skaidrs, ka šajā pasākumā Latvijas pusei ir jādibina un jāveido kontakti ar nozares speciālistiem, kuri ieradīsies Rīgā balvas sakarā.

Tāpat uzmanība jāvelta kinooperatoram un režisoram Ivaram Seleckim, kurš nākamajā gadā svinēs savu 80 gadu jubileju, un viņš ir arī vienīgais no Latvijas, kurš ieguvis Eiropas Kinoakadēmijas balvu. Balvas pasākums varētu kļūt arī par labu vietu, kur iepazīstināt ar Latvijā tapušajiem kino darbiem.

Līdz šim saistībā ar Eiropas Kinoakadēmijas balvu no Latvijas nav bijis neviena bērna, kurš piedalītos starptautiskās bērnu žūrijas sastāvā. Starptautiskā bērnu žūrija ir projekts, kuru īsteno Eiropas Kinoakadēmija un, iespējams, jau šogad no Latvijas kāds bērns varētu tikt izvirzīts darbam žūrijā.

Nodibinājuma "Rīga 2014" vadītāja Diāna Čivle aicina domāt par dažādiem pasākumiem, kas varētu tikt pilnveidoti saistībā ar gaidāmās balvas pasniegšanas ceremoniju, lai no tiem iegūtu maksimālu labumu.

Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonija Rīgā notiks 2014.gada 13.decembrī Latvijas Nacionālajā operā. Kā stāstīja producente Brigita Rozenbrika, sākumā Eiropas Kinoakadēmijai kā pasākuma vieta tika piedāvāta "Arēna Rīga" un Rīgas Kongresu nams, jo bija domāts, ka nams jau tajā laikā būs piedzīvojis savu rekonstrukciju. Šīs abas pasākumu norises vietas tika atzītas par piemērotām, jo organizatoru uzstādījums paredzēja zāles ietilpību teju 1400 skatītājiem. Uzzinot, ka Rīgas Kongresu nama rekonstrukcija ievilksies, Eiropas Kinoakadēmijas pārstāvji vēlreiz nolēma atgriezties Rīgā un šoreiz tika lemts par labu Latvijas Nacionālās operas namam, kur ietilpība ir nedaudz virs 900 sēdvietas.

Eiropas Kinoakadēmijas pārstāvjiem ļoti patika kinoteātris "Splendid Palace", kur līdz ar to notiks dažādi pasākumi, jo kopumā šis pasākums aktīvi notiek trīs dienas ar apbalvošanas ceremoniju sestdienas vakarā, kas visvairāk tiek atspoguļots televīzijas skatītājiem. Balvas pasniegšanas ceremonija tiek translēta 45 pasaules valstīs, norādīja Rozenbrika.

Balvas pasniegšana nozīmē ne tikai to, ka Rīgā ieradīsies spožākās Eiropas kino personības, bet arī žurnālisti.

Kā norādīja Čivle, patlaban Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas budžetā jau ir paredzēti līdzekļi Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonijas īstenošanai, līdz ar to papildu naudu nav paredzēts prasīt.

Jau ziņots, ka, plānojot kopējo Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmu, jau tika paredzēta iespējama šī notikuma norise. Kopējā budžetā provizoriski rezervēti 700 000 latu, un Latvijas daļa pasākuma organizēšanā nepārsniegs šo summu. Eiropas Kinoakadēmija pasākuma nodrošināšanā ieguldīs vismaz tikpat lielu summu. Visi Latvijas puses līdzekļi tiks izlietoti pasākuma organizēšanai.

Par "Eiropas Oskaru" dēvētā ceremonija ik gadu pulcē ap pusotru tūkstoti pasaules līmeņa kino profesionāļu, tajā tiek apbalvoti Eiropas kino sasniegumi un personības. Katru otro gadu Eiropas kino balvas pasniegšanas ceremonija notiek Berlīnē. Citos gados tās norises vieta tiek izvēlēta īpaši.

Līdz šim ceremonijas ir notikušas Londonā, Parīzē, Romā, Barselonā, Tallinā un Maltā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!