Foto: Jurģis Rikveilis
Viens no tradīcijām bagātākajiem un vecākajiem tautas deju kolektīviem Latvijā "Dancis" ik gadu uzsāk ar jaunu kalendāru, un arī šis gads nebija izņēmums. 2019. gada kalendāra fotogrāfiju autors ir Jurģis Rikveilis, kurš jau iepriekš veiksmīgi sadarbojies gan ar "Danci", gan arī vairākiem citiem Latvijas tautas deju kolektīviem.

Šis ir jau 15. TDA "Dancis" kalendārs, un šī gada tēma ir papīrs. Katra no 12 fotogrāfijām ir veidota no papīra un krāsām, tādējādi dejotāji fotogrāfijās "darbojas" kā tēli gleznā. Visas 12 fotogrāfijas vieno arī tautas tērpu vadmotīvs, tādēļ katram tika veidots savs papīra tērps.

Kā portālam "Delfi" atklāj fotogrāfs Jurģis Rikveilis, kalendāra fotogrāfijas tapa divas svētdienas "Danča" mēģinājumu zālē, bet darbi ar papīru un krāsām sākās krietni agrāk. Ideja par cilvēkiem papīra gleznās radās pašam fotogrāfam, bet pēc tam kopā ar mākslinieci Laumu Šimi tapa konkrētas 12 fotogrāfiju koncepcijas un skices. Nedēļu pirms katras no fotografēšanas dienām Laumai palīgā nāca ansambļa dejotāji, kuriem paralēli šim projektam notika arī mēģinājumi un koncerti, tāpēc reizēm nācās iztikt bez gulēšanas.

Darbs pie vienas fotogrāfijas bijis gana apjomīgs: "Pirmie tapa meiteņu brunči – vispirms izgriezām formu, tad krāsojām un visbeidzot locījām un burzījām. Līdzīgi tapa arī pārējās tērpu detaļas – vainagi, vestes, bikses, zābaki un bizes. Visu darbu laikā Laumas mājās ikkatrā istabā atradās kāda darba stacija – krāsošanas, žūšanas, mērīšanas, griešanas un burzīšanas. Tika izmantoti dažādi papīri – biezāki un plānāki –, tādēļ meitenēm nācās mācīties locīt un burzīt katru no jauna. Papīru daudzums beigu beigās bija patiešām iespaidīgs. Visbeidzot, bija jāveido arī fons katrai bildei. Tā kā fonu izmēri bija vislielākie, tos "Danča" meitenes krāsoja pagalmā un naktī, lai netraucētu kaimiņiem. Dažām bildēm bija nepieciešama arī "Danča" puišu – inženieru – palīdzība. Piemēram, fotogrāfijai, kurā puiši atrodas monstriņam – lielai galvai – starp zobiem," atklāj Rikveilis.

Savukārt kad visi tērpi bija gatavi un uzmanīgi sapakoti, pakaļ papīru kaudzēm brauca trīs vieglās mašīnas, lai to visu varētu nogādāt "Danča" deju zālē. Arī fotografēšanas dienas bija garas – katrai fotogrāfijai bija jāmaina fons, tajā "jāiesēdina" dejotāji un tad jāapģērbj. Arī bizes tika piepītas gluži kā koncertos, tikai šoreiz tās bija no papīra. Kopumā šai fotosesijai tika izlietots 270 kvadrātmetru papīra un aptuveni 20 litru krāsas.

Jauno gadu TDA "Dancis" tradicionāli uzsāka ar balli pirmajā janvāra sestdienā, kurā jauno kalendāru vispirms saņēma kolektīva mākslinieciskais vadītājs Rolands Juraševskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!