Foto: LETA

Baznīcu nakts ietvaros piektdienas, 6.jūnija, vakarā Rīgas dievnamos pirmās "Baznīcu nakts" ietvaros bija iespēja dzirdēt starptautiski atzīto vokālo grupu "Latvian Voices", mūziķi Goran Gora, ansambli "Anima Solla", tenoru Ingu Pētersonu un aktieri Juri Hiršu, ģitāristu Kasparu Zemīti un desmitiem citus māksliniekus.

Nakts programmā līdzās muzikāliem priekšnesumiem un ērģeļu skaņām bija iespēja redzēt arī smilšu kino, piedalīties ekskursijās pa baznīcu mācītāju pavadībā un pavadīt laiku lūgšanās.

Pievēršot uzmanību mazāk zināmajām baznīcām, un aicinot tās apmeklēt ikvienu interesentu, tajās muzicēja Latvijā labi zināmi mākslinieki. Tā, piemēram, Haralda Sīmaņa priekšnesumu varēja dzirdēt Bolderājas ev.lut. baznīcā, savukārt Mežaparka ev.lut. baznīcā – mūziķi Jāni Holšteinu-Upmani (Goran Gora). Savukārt Latgales priekšpilsētā Rīgas Jēzus ev.lut. baznīcā līdzās Vitas Kalnciemas ērģeļspēlei būs iespēja vērot arī Smilšu kino un dzirdēt vokālā ansambļa "Anima Solla" koncertu.

Baznīcu nakts ideja līdz Latvijai ir atceļojusi no Austrijas un Čehijas. Pirms 10 gadiem Baznīcu nakts aizsākās Austrijā kā Kristīgās baznīcas konfesiju un draudžu kopīgi rīkots ekumēnisks notikums. Drīz pēc tam pasākums notika arī Čehijā un Slovākijā. Kopš 2012. gada Baznīcu nakts notiek arī Tartu, Igaunijā.

Rīgā Baznīcu nakti organizē starpkonfesionāla domubiedru grupa – nodibinājums "Fonds Baznīcu nakts". Pasākuma ieceri atbalsta Latvijas lielāko kristīgo konfesiju vadītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!