Foto: EPA/Scanpix/LETA
Par 34 tūkstošiem ASV dolāru (~30 tūkstoši eiro) Jeruzalemē pārdota vācu komponista Riharda Vāgnera vēstule, kurā viņš pauž savus antisemītiskos uzskatus, ārzemju medijiem atklāj izsoļu nams "Kedem Auction House".

Vēstule uz dubultas lapas rakstīta Lucernā, Šveicē, 1869. gadā. Tā bija paredzēta franču filozofam Eduāram Širē, aģentūrai "Reuters" atklāj izsoļu nama direktors Merons Erens. Vēstuli iegādājies kāds ebreju kolekcionārs, kura vārds netiek izpausts.

Vēstulē Vāgners cenšas skaidrot savas idejas, kas paustas viņa antisemītiskajā esejā "Jūdaisms mūzikā", uzskatot, ka francūži nav bijuši spējīgi pamanīt "ebreju gara destruktīvo ietekmi uz moderno kultūru".

Vāgners, kura apjomīgās operas ir atzītas par muzikāliem meistardarbiem, bija Ādolfa Hitlera iemīļotākais komponists. Viņš un viņa nacistiskie sekotāji atzinīgi vērtēja komponista antisemītiskos rakstus un ideoloģiju.

Vāgners mira 1883. gadā Venēcijā, vairāk nekā sešus gadus pirms Hitlera piedzimšanas Austrijā.

"Kas ir pārsteidzoši – vēstule nāca no izraēliešu kolekcionāra, kurš to, visticamāk, iegādājās izsolē Eiropā pirms 10 vai 20 gadiem," Erens atklāj "Reuters". Viņš arīdzan atklāj, ka antisemītiskas vēstules pārdošana Izraēlā ir "problemātiska", taču privātie kolekcionāri vai muzeji, kuri fokusējas uz Holokaustu vai naidu pret ebrejiem, ir ieinteresēti.

Vāgnera mūziku Izraēlā atskaņo reti, jo tā uzjundī atmiņas par Holokaustu, lai arīdzan vairāki vadošie mūziķi ir aicinājuši šo neoficiālo aizliegumu atcelt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!