Foto: F64

Sākot ar piektdienu, 10. jūliju, pēc 210 dienu pārtraukuma apmeklētājiem atkal ir pieejama Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) galvenā ieeja Uzvaras bulvārī. Tādējādi vienlaikus darbu pakāpeniski uzsāks Gaismas pils pirmie stāvi (vispirms Reģistratūra un garderobe ātrijā), kur pusgadu norisinājās Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē notikumi, portālu "Delfi" informē

LNB direktors Andris Vilks stāsta, ka Latvijas prezidentūras klātbūtne bibliotēkā ir aizritējusi nemanot, un kopumā, šī notikuma uzņemšana bijusi veiksmīga. "Arī bibliotēka bija līdzatbildīga prezidentūras procesos – gan cieši sadarbojoties ar tās sekretariātu loģistikas un komunikācijas jautājumos, gan rīkojot virkni starptautisku nozares pasākumu. Prezidentūras laiks bijis vērtīgs ne tikai Gaismas pils ēkai, tai pievēršot visas Eiropas uzmanību, bet arī mūsu personālam, kas ieguvis jaunas zināšanas, profesionālās kvalitātes un neatsveramu pieredzi. Līdz ar prezidentūras noslēgumu esam sākuši mēbeļu un krājuma pārvietošanu, lai atsāktu darbu ierastajā režīmā, izmantojot pusgadu aizņemtās telpas - 1.,1., 2. un Mezonīna stāvā – kā lasītāju apkalpošanai, tā kultūras un korporatīvo pasākumu organizēšanai. Interese par bibliotēku turpina pieaugt, un mēs esam gandarīti atkal sniegt iespēju pieredzēt Nacionālo bibliotēku pilnībā."

"Aizvadītais pusgads bibliotēkas personālam bijis arī intensīva darba laiks, attīstot jaunu pakalpojumu piedāvājumus. Tā, piemēram, 27. augustā Mezonīna stāvā durvis vērs Baltijas Austrumāzijas pētniecības centrs un Dāvinājumu lasītava. Savukārt septembrī darbu uzsāks Amerikas Savienoto Valstu informācijas centrs, kā arī interneta lasītava ar piekļuvi datoriem, internetam un elektroniskiem informācijas resursiem. Turpretī oktobrī aktuāla ir iecere aktivizēt īpašu centru jauniešiem, piedāvājot tikšanās iespējas ar karjeras un izglītības konsultantiem, konkursus, intelektuālās spēles. Drīzumā bibliotēkā būs pieejamas īpaši aprīkotas darba vietas cilvēkiem ar redzes traucējumiem, taču jau šobrīd apmeklētājiem ar kustību traucējumiem (īpaši ekskursiju ietvaros) ir pieejami ratiņkrēsli," norāda LNB Pakalpojumu departamenta vadītāja Anda Lamaša.

LNB pakalpojumu klāsta jaunums ir arī restorāns "Kleever", kas sācis darbu Gaismas pils 1. stāvā, piedāvājot apmeklētājiem baudīt gardus ēdienus gan bistro, gan kafejnīcā, gan restorānā. "Mums ir patiess gods veidot ēdināšanas kompleksu Nacionālajā bibliotēkā! Ir noslēgusies Latvijas prezidentūra, un latviešu virtuvi baudījusi visa Eiropa. Šobrīd vēl lielāks izaicinājums ir priecēt Jūs! Restorāns "Kleever" vēl tiek veidots, jo tāpat kā Rīga nekad nebūs gatava, arī bibliotēku un restorānu nevar izveidot viens cilvēks. Esam iecerējuši veidot īpašu garšu bibliotēku jeb latviešu ēdienu pavārgrāmatu, kuras "autori" būs bibliotēkas apmeklētāji, šādi apzinot senaizmirstus latviešu ēdienus un radot jaunas receptes," akcentē LNB restorāna "Kleever" šefpavārs Dāvis Kancāns.

Restorāna "Kleever" nosaukums ietver vietvārda "Klīversala" nozīmju daudzpusību un stilizāciju. Vārda priekšvēsture saistāma ar vēsturisku vietu un Rīgas pilsētas apgabalu, kur šobrīd atrodas LNB. Avotos šī vieta pirmoreiz minēta jau 1248. gadā, bet 17. gs. sākumā ūdensceļu aizsērējumi tās apkārtnē izveidoja vairākas mazas saliņas – Mazo Klīversalu un Kārķu salu, kas saplūda kopā ar Klīversalu un izveidoja Lielo Klīversalu. Rezultātā, darinot nosaukumu, apvienots vēsturiskais konteksts un Klīversalas vārda iespējamās interpretācijas.

Bistro darba laiki:
P., O., T., C. Pk. 9:00–17:00
S., Sv. Slēgts (pieejams restorāns)

Restorāna darba laiki*:
P., O. T., C., Pk. 12:00–24:00 (pēc LNB darba laika ieeja no ēkas priekšējā laukuma puses)
S. 10:00–01:00
Sv. 11:00–24:00

*Atsevišķās dienās restorāns privātu pasākumu dēļ var būt slēgts. Aicinām sekot informācijai restorāna mājaslapā.

Sākot ar septembri, katru svētdienu darbosies Brančotēka jeb vēlās brokastis no plkst. 11:00 līdz 16:00.

Plašāka informācija par restorānu "Kleever" un tā piedāvājumu pieejama mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!