Foto: F64

Ar vērienīgu ceremoniju un Latvijas mūziķu elites koncertu atklāta jaunā Vidzemes koncertzāle "Cēsis".

Atklāšanas koncertā piedalījās starptautiski atzīti Latvijas mākslinieki un trīs Baltijas valstu diriģenti. Koncerta zvaigznes būs starptautiski atzītie dziedoņi Inga Kalna, Aleksandrs Antoņenko un Egils Siliņš, kā arī LNO solistes Ieva Parša un Kristīne Zadovska.

Klausītājus priecēja arī pianisti Reinis Zariņš (Londona) un Armands Ābols (Čīle), čelliste Kristīne Blaumane (Londona), komponists un džeza pianists Raimonds Pauls, kvartets "Rix", Latvijas Radio koris un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģentu Andra Pogas (Latvija), Gintara Rinkeviča (Lietuva) un Paula Megi (Igaunija) vadībā.

Koncerta programmas centrā likti to komponistu darbi, kuru dzīve vai darbība saistīta ar Cēsīm: Alfrēds Kalniņš, Marģeris Zariņš, Imants Kalniņš, Kristaps Pētersons, kā arī avangardiskā komponiste Santa Bušs, kuras jaundarbs simfoniskajam orķestrim šajā vakarā piedzīvos pasaules pirmatskaņojumu.

Koncertā skanēs arī Emīla Dārziņa, Pētera Vaska, Džakomo Pučīni, Morisa Ravela un Dobrinkas Tabakovas mūzika.

Savukārt 1.jūnijā tiks prezentēta arī bagātīga Cēsu novada amatieru kolektīvu izveidota programma, simboliski atklājot koncertzāli visplašākajam mākslinieku lokam.

Lai gan Vidzemes koncertzāles ēka kopš būvniecības projekta tapšanas 2009. gadā tikpat kā uzbūvēta no jauna, tajā saglabāti vairāki interjera elementi no vēsturiskā arhitekta Augusta Malvesa 1913. gadā būvētā Viesīgās biedrības nama.

Ēkas otrajā stāvā atjaunots vēsturiskais balkons, kas laika gaitā ticis aizbūvēts. Saglabātas un atjaunotas ir arī nama interjera detaļas, proti, pilastri un lustra, kuras rozete saglabājusies no 1914. gada. Savukārt lustru kroņi darināti pagājušā gadsimta 50. un 60. gados.

Pirmā stāva kafejnīcas telpas sienas rotā bijušā kultūras nama koka paneļi, savukārt vairākām kāpnēm ir saglabātas vēsturiskās margas. Vairākās telpās atsegti vēsturiskās ēkas mūru fragmenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!