Foto: Dimitri Bourriau, 'Jahz Design'
Dimitrijs Borio (Dimitri Bourriau) ir franču mākslinieks, kurš pašmācības ceļā apguvis grafisko dizainu un fotogrāfiju, un interesējas par vēsturi un arhitektūru. Kopš 2013. gada, apceļojot pasauli, viņš pievērsies tieši izzūdošu vēstures un arhitektūras objektu fotografēšanai, tādējādi cenšoties pievērst uzmanību civilizācijas gaistošajai atmiņai par svarīgiem notikumiem un vietām.

"Teatro Arte" ir jaunākā fotogrāfiju sērija, kurā viņš iemūžinājis skaistākos pamestos Eiropas teātrus. "Pamestu teātru fotografēšanai es pievērsos pirms dažiem gadiem, kad biju Itālijā. Tie mani vienmēr ir saistījuši, to arhitektūra man šķiet kaut kas fantastisks," portālam "Delfi" atklāj Dimitrijs.

Viņa pirmais pamestais teātris atradās kādā pamestā skolā Francijas ziemeļos, kurš drošības apsvērumu dēļ nu ir nojaukts. Ik reizi, kad Dimitrijs atklāj jaunu teātri, viņš apsēžas skatītāju zālē un cenšas iztēloties, kā tas būtu izskatījies pirms gadiem, kad tā zāli vēl pildīja skatītāji. "Tas ir ļoti interesanti. Man patīk izzināt teātru aizkulises, bieži vien tajos var vēl uziet putekļainas dekorācijas," stāsta mākslinieks.

Ik reizi pirms ieiešanas jaunā objektā viņš izpēta attiecīgās vietas vēsturi – kas to projektējis un būvējis, cik ilgi tas darbojies, kāpēc pamests. Tiesa, šie klejojumi reti kad ir likumīgi un droši. "Man patīk parādīt vietas, kuras cilvēki savām acīm nekad neredzēs. Manas fotogrāfijas ir laikmeta liecība par vietām, kuras, iespējams, pēc dažiem gadiem vairs neeksistēs," pauž Dimitrijs.

Līdztekus teātriem viņš fotografē arī pamestus militārus objektus, piemēram, Buzludža pieminekli Bulgārijā, kas savulaik bija Bulgārijas Komunistu partijas galvenā mītne, laika zoba saēstas baznīcas, kā arī sieviešu portretus un aktus.

Plašāk ar Dimitrija darbiem var iepazīties viņa mājaslapā "Jahz Design".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!