Foto: LETA
20. maijā pēc vairāku gadu restaurācijas un rekonstrukcijas darbiem ar vērienīgiem koncertiem tika atklāta 1936. gadā celtā slēgtā Dzintaru koncertzāle.

Pēc arhitektu Viktora Mellenberga un Aleksandra Birzenieka projekta būvētā zāle ir vienīgā koncertzāle Latvijā, kas iekļauta kultūras kanonā. Dzintaru koncertzāles restaurācijā, kas sākta 2012. gadā, Jūrmalas pilsēta ieguldījusi vairāk nekā 12 miljonus eiro.

Jaunatklātajā zālē ir unikāla akustika, kas raksturīga ar īpaši koka arhitektūrai piemītošu maigu un telpisku skanējumu, stāsta koncertzāles pārstāvji.Dzintaru koncertzāle ir labākā zināmā pirmskara akustiski projektētā telpa Latvijā un ir apliecinājums arhitekta A.Birzenieka kā arhitekta un akustiķa meistarībai.

Projekta izstrādē un realizēšanā saglabātas un restaurētas visas kultūrvēsturiskās vērtības. Vizuāli ēka ir tāda kā sākotnēji, taču ir uzbūvēti divi jauni paviljoni.

Apjomīgākie restaurācijas un rekonstrukcijas darbi bija saistīti ar jaunā pagrabstāva izbūvēšanu. Kopumā 5 metru dziļumā izbūvēta aptuveni 1200 kvadrātmetru platība. Pagrabstāvs no jauna izbūvēts arī zem esošās vēsturiskās ēkas. Lai neradītu bojājumus, ēkai nosēžoties vai mainot atbalsta punktus, ēkas slodzes tika pārnestas uz skrūvpāļu sistēmu. Tā kā pagraba jaunbūve atrodas 1,5 metrus zem jūras līmeņa, tika veikta arī gruntsūdeņu līmeņa pazemināšana.
D
zintaru koncertzālei izbūvēta papildu 1500 kvadrātmetru platība, ierīkotas mākslinieku telpas, mēģinājumu zāle, apmeklētāju garderobe, labierīcības un tehniskās telpas, kā arī veikta bojāto koka konstrukciju nomaiņa un restaurēts Art Decointerjers.

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis norāda: "Dzintaru koncertzāle ir pilsētas enkurobjekts - kultūras un tūrisma pievilkšanas punkts, kas arhitektonisko, akustisko un māksliniecisko vērtību dēļ ir patiess Jūrmalas lepnums. Slēgtās koncertzāles restaurācija ir Jūrmalas ieguldījums kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā. Pienākums nākamo paaudžu priekšā, lai šī pērle turpinātu mirdzēt un priecēt tūkstošiem apmeklētāju."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!