Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Sestdien, 20. jūlijā, Bakingemas pilī durvis vērusi Lielbritānijas karalienes Viktorijas 200. dzimšanas dienai veltīta izstāde, kas atklāj to, kā viņa masīvo ēku savulaik pārvērta par mājīgu namu, padarot to pieejamu publiskiem pasākumi, tādējādi revolucionarizējot monarhiju, ziņo BBC.

Izstādes kuratore Amanda Formane atklāj, ka šī izstāde ir būtiska, jo atklāj sievietes spēku mainīt tradīciju, kas tolaik bija vienīgi vīriešu varā. Karaliene Viktorija radīja Bakingemas pils balkonu, ko mūsdienās karaliskā ģimene izmanto publiskos pasākumos, kā arī sāka rīkot dārza svētkus. Viņas ieviestās pārmaiņas būtībā ir šodienas britu monarhijas tradīcijas.

"Vai tas būtu balkons, dārza svētki, vai cilvēku saaicināšana pilī, lai svinētu kādu svarīgu nacionālu un sabiedrisku notikumu – šāda veida attieksme diezgan ir sievietes dabā. Tā ir sievietes spēka izpausme, kas ietver ģimeni, pienākumus, lojalitāti un darbu sabiedrības labā, nevis militāru spēku," komentē Formane.

Unikālās izstādes centrālais elements ir balles zāle, kurā Viktorija ļoti labprāt mēdza dejot un socializēties. Viņa karalienes troni pārņēma, kad bija vien 18 gadus veca, un, saskaņā ar Formanes vārdiem, bija ļoti komunikabla un vēlējās socializēties.

Balles zālē ir hologrāfiski astoņu dejotāju tēli attiecīgā laikā tērpos, kuri Verdi operas "Traviata" pavadījumā izpilda kadriļu (deja, kas sastāv no vairākām figūrām un kurā piedalās pāra skaits dejotāju pāru, kas novietojas cits citam pretī – red.).

Kad izstādi pirms atvēršanas apmeklēja karaliene Elizabete, šīs trīsdimensiju instalācijas esot viņu "pilnīgi pārņēmušas". Tiesa, viņa jokodamies sacījusi, ka priecājas, ka šāda dejošana vairs nav modē. "Paldies Dievam, ka mums tas vairs nav jādara," viņas vārdus citē BBC.

Citās izstādes sadaļās aplūkojamas karalienei Viktorijai un viņas ģimenei piederējušas mantas, tērpi un mākslas darbi.

Karaliene Viktorija Bakingemas pilī ievācās 1837. gadā, vien trīs nedēļas pirms viņas kāpšanas tronī. 1840. gadā viņa apprecējās ar princi Albertu, kuram laida pasaulē deviņus bērnus.

Izstāde Bakingemas pilī atvērta publiskai apskatei līdz 29. septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!