Foto: Reinis Oliņš

Viens no centrālajiem Baltijas ceļa 30. gadadienas notikumiem 23. augusta vakarā norisinājās Rīgas centrā pie Brīvības pieminekļa, kur, skanot Atmodas laika dziesmām jaunās skaņās, uzrunas teica gan Valsts prezidents Egils Levits un un Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns.

"Baltijas ceļš mums vienmēr atgādina, ka mūsu nākotne ir augsti attīstīta, demokrātiska valsts. Baltija ir neatņemama Rietumu pasaules un Eiropas daļa. To mēs prasījām toreiz, un patlaban tas tā ir īstenojies," uzrunā pie Brīvības pieminekļa teica Levits.

Prezidents uzrunā sacīja, ka Baltijas ceļš bija triju Baltijas tautu valstsgribas manifestācija, tā bija neiedomājama uzdrīkstēšanās, kas piesaistīja visas pasaules uzmanību.

Valsts prezidents aicināja katru saglabāt atmiņas un liecības par Baltijas ceļu, stāstīt bērniem un mazbērniem par mūsu spēku un pārliecību. "Esmu drošs, ka jau šodien jaunā paaudze ar lepnumu apzinās, ka par nākamo paaudžu iespēju īstenot savus sapņus viņu vecāki un vecvecāki bija Baltijas ceļā," norādīja Levits un pateicās katram, kurš tolaik izgāja Baltijas ceļā, to organizēja un gādāja par visu nepieciešamo, lai Baltijas ceļš izdotos un izskanētu visā pasaulē.

"Pirms 30 gadiem mēs izgājām Baltijas ceļā, un kopā ar Igauniju un Lietuvu mēs atguvām savu neatkarību un brīvību katram iedzīvotājam. Mēs pārkausējām dzelzs priekškaru demokrātiskā un vienotā Eiropā un veidojām drošu un mierīgu nākotni mūsu tautām. Vēsture turpinās, un nākotni mēs radām kopā. Mūsu kopīgais Baltijas ceļš nekad nebeigsies," sacīja Levits.

Svinīgajā notikumā piedalījās aktieris Jēkabs Reinis, dziedātāji Daumants Kalniņš, Margarita Dudcaka, Goran Gora, Jānis Buķelis un Atis Ieviņš, reperis Ozols, spēlfilmas "Bille" galvenās lomas atveidotāja Rūta Kronberga, Garkalnes novada jauktais koris "Pa Saulei" un diriģents Jānis Ozols, kā arī instrumentālā grupa: Kristaps Krievkalns, Armands Treilihs, Eriks Upenieks, Romans Vendiņš, Miķelis Vīte.

"Akcija "Baltijas ceļš" bija viens no iedvesmojošākajiem notikumiem mūsu ceļā uz Latvijas neatkarības atgūšanu. To atceras un uzskata par piemēru daudzviet pasaulē. Tieši tāpēc šajā svinīgajā notikumā aicināsim kopā atcerēties tā laika noskaņas gan mūzikā, gan zīmīgos citātos un atziņās. Mūs uzrunāja uzskats, ka Baltijas ceļš nebeidzās 1989. gada 23. augusta vakarā, tā ideāli ir klātesoši arī šodien," iepriekš sacīja pasākuma režisore Madara Gruntmane.

Radošajā grupā darbojās: režisori un tekstu autori: Madara Gruntmane un Kaspars Bērziņš, scenogrāfs Uģis Bērziņš, koncepcijas un scenārija līdzautors Jānis Mūrnieks, kostīmu māksliniece Rūta Kuplā, grima māksliniece Līva Drešere, skaņu režisors Māris Mēness.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!