Foto: F64

Svētdienas, 3.maija, novakarē, Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā, otrajā "Laiks Ziedonim" cildināšanas ceremonijā tika sumināti šogad par labākajiem atzītie šīs balvas laureāti, kā arī godināti piecās nominācijās izvirzītie kandidāti, kuri kalpo Latvijai un iedvesmo ar izcilību, degsmi, sūtību, stāju, veiksmi un savpatnību, informēja Ziedoņa fondā "Viegli".

Nominācijā "Zinātne" - "Taureņu uzbrukums" laureāts ir profesors Jurģis Šķilters. Šķilters ir kognitīvo zinātņu pētnieks, kurš šai zinātnes jomai atvēris durvis arī Latvijā.  Savos pētījumos viņš ir pievērsies valodai un tam, kā domājam, uztveram pasauli un sevi. Šobrīd viņa interešu lokā nonācis tas, kā latviešu valodā uztveram telpu.

Kopā ar Šķilteru nominācijā "Taureņu uzbrukums" balvai tika izvirzīti muzikologs Mārtiņš Boiko, vēsturnieks Harijs Tumans, matemātiķis Andris Ambainis, ekonomists Tālis Putniņš un inženierzinātņu doktors Kaspars Kalniņš.

Nominācijā "Dzīve literatūrā" - "Bize" balvu saņēma Inese Zandere. Zandere ir latviešu bērnu literatūras veicinātāja un rakstniece, bērnu grāmatu apgāda "Liels un mazs" redaktore, libreta "Kartupeļu opera" autore.

Nominācijā "Bize" balvai tika izvirzīta Ilze Sperga - jaunās paaudzes latgaliešu literāte, rakstnieks  Reinis Runcis un rakstniece Inga Ābele.

Nominācijā "Bērni un jaunieši" - "Rabarbers" balvu saņēma Valters Dakša.   Septiņpadsmitgadīgais Valters Dakša, Saldus 2.vidusskolas 11.klases skolēns un aizrautīgs grāmatu kolekcionārs, kura plašā kolekcija glabājas O. Kalpaka muzejā ''Airītes'' un ir pieejama ikvienam muzeja apmeklētājam.

Nominācijā "Tautsaimniecība" - "Zemi es mācos" balvu saņēma uzņēmuma "Infogram" dibinātājs Uldis Leiterts.

Nominācijā balvai tika izvirzīti Kaspars Ādams, kurš ir spējis uzņemties neiedomājamu risku, pienākumus un atbildību, izveidodams līdz šim Baltijā nepieredzētu tirgus sastāvdaļu un tradīciju- Liellopu izsoļu namu, Toms Ērenpreiss , kurš atjaunojis senču zīmolu, radot sendienu vērtībās balstītu jaunu produktu un veiksmīgi to eksportējot, kā arī Atrūrs Tereško, kurš ir viens no zāļu tēju ražošanas celmlaužiem Latvijā.

Nominācijā "Novadpētniecība" - "Kedas" balvu saņēma Varis Auziņš, kurš pāris gados paveicis lielu darbu - izpētījis un sācis atjaunot gandrīz izzudušu Vidzemes folkloras kapelu tradīciju - latviešu basa instrumenta basītes spēli.

Nominācijā balvai tika izvirzīti Aldonis Baldiņš - Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja "zelta cilvēks" un starpnozaru mākslas grupa "Serde".

Katrs no laureātiem saņēma 3000 eiro no Borisa un Ināras Teterovu fonda.

Imanta Ziedoņa fonds "Viegli" izveidojis apbalvojumu "Laiks Ziedonim", lai iedvesmotu, novērtētu un cildinātu jaunradi, kā arī dzejniekam Imantam Ziedonim svarīgās vērtības. Apbalvojums jau otro gadu tiek piešķirts piecās nominācijās - bērniem un jauniešiem, par dzīvi literatūrā, zinātnē, novadpētniecībā un tautsaimniecībā.

Fonds "Viegli" dibināts 2010.gada pavasarī, lai īstenotu fonda patronam - dzejniekam Imantam Ziedonim tuvu misiju: "Latvija ir brīnumskaista zeme, bet skaistajam jāpalīdz parādīties". Fonda mērķis ir atbalstīt un veicināt jaunradi Latvijā, veicinot Imanta Ziedoņa ideju īstenošanos un vērtību turpināšanos, atbalstot radošas, neparastas idejas un, veidojot sabiedriskus projektus, kas atklāj Latvijas skaistumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!