Foto: Arhīva foto
ASV Nacionālais arhīvs digitalizējis 1270 stikla negatīvu, kuros redzama nacistu līdera Ādolfa Hitlera kāpšana pa varas kāpnēm un viņa destruktīvās aktivitātes Otrajā pasaules karā, ziņo "Digital Photography Review".

Stikla negatīvi, no kuriem daudzi bija salūzuši vairākās daļās, piederēja Hitlera personīgajam fotogrāfam Heinriham Hofmanim, kuram tos Otrā pasaules kara beigās konfiscēja ASV karaspēks. Kopumā no 41 tūkstoša stikla negatīvu izdevies digitalizēt 1270 fotogrāfiju, kuras drīzumā būšot visas aplūkojamas tiešsaistē.

Hofmans bija vienīgais fotogrāfs, kam bija atļauts iemūžināt Hitleru, tāpēc viņš bija ļoti pārticis – autoratlīdzībās par Hitlera fotogrāfiju, kas nacistu ērā tika drukāta uz pastmarkām, viņš vien saņēma vairāk nekā 35 miljonus ASV dolāru.

Foto: Arhīva foto

Kolekcijas fotogrāfijas visas ir radītas propagandas nolūkos, lai veidotu Hitlera publisko tēlu un veicinātu nacistu partijas atpazīstamību. Neiestudētas fotogrāfijas uzņemt Hofmanam nebija ļauts. Starp digitalizētajiem attēliem ir gan Hitlera portreti, gan viņš pūļa priekšā vai kopā ar partijas biedriem, piemēram, propagandas ministru Jozefu Gēbelsu, savu vietnieku Rūdolfu Hesu vai SS reihsfīreru Heinrihu Himleru.

Foto: Arhīva foto

Par Hitlera oficiālo fotogrāfu Hofmans kļuva 1921. gadā, kad Hitlers pārņēma partijas vadību un abi kļuva par labiem draugiem. Eva Brauna bija Hofmana studijas asistente, un tieši Hofmans fīreru iepazīstināja ar Braunu 1929. gadā. Dienu pirms pašnāvības 1945. gada 30. aprīlī viņi apprecējās.

Foto: Arhīva foto

Pēc Otrā pasaules kara Hofmanu arestēja un piesprieda četru gadu cietumsodu par spekulēšanu, tostarp par ebreju ģimeņu mākslas darbu zagšanu un pārdošanu. Viņš nomira 1957. gadā.

Foto: Arhīva foto

Ādolfs Hitlers bija Nacionālsociālistiskās vācu strādnieku partijas līderis. No 1933. līdz 1945. gadam – Vācijas kanclers, valdības vadītājs, valsts galva, diktators. Cenšoties izveidot Lielvāciju un anektējot Austriju, kā arī iebrūkot Čehoslovākijā un Polijā, tika izraisīts Otrais pasaules karš, kura rezultātā liela daļa Eiropas tika iznīcināta, mira apmēram 70 miljoni civiliedzīvotāju un militārpersonu. Hitlers ir atbildīgs par tā laika Vācijas rasu politiku, holokaustu, kā arī miljonu civiliedzīvotāju nāvi un piespiedu pārvietošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!