Kopš trešdienas, 16. jūnija, galvaspilsētas iedzīvotājiem un viesiem Rīgā, Kronvalda bulvārī 9, durvis vēris Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Anatomijas muzejs – izglītojoša, neparasta kultūrtelpa ar vēsturisku kolekciju un mūsdienīgu pieeju.

Kā "Delfi" informē RSU pārstāvji, muzeja pamatā ir pirmā anatomijas mācību kolekcija Latvijā, kas izveidota anatomikumā 20. gadsimta 20.-30. gados un līdz šim kalpojusi topošo mediķu skološanai. Jaunais muzejs šo ekspozīciju atver ikvienam, piedāvājot iepazīt ķermeņu dažādību un ieskatīties tajā, ko parasti redz tikai anatoms vai ķirurgs.

Muzeja kolekcija sastāv no vairākiem tūkstošiem anatomisku preparātu – orgāniem, ķermeņa daļām un pat veseliem ķermeņiem, kas, pateicoties prasmīgam anatomu darbam, saglabājušies nemainīgi jau 100 gadus un kļuvuši par medicīnas vēstures materiālu mantojumu, iekļaujoties Nacionālajā muzeju krājumā. Šobrīd vēsturiskā kolekcija ieguvusi jaunu elpu – renovētu ēku, laikmetīgu interpretāciju un mūsdienīgu digitālu ietvaru, ļaujot ikvienam padziļināti izzināt cilvēka ķermeni.

Foto: Publicitātes foto

"Rīgas Stradiņa universitāte ir vadošā veselības aprūpes un medicīnas universitāte mūsu valstī un ārvalstu studentu flagmanis Baltijā. Universitātes ilgtermiņa attīstības stratēģija paredz studiju infrastruktūras modernizēšanu un jaunāko IT tehnoloģiju ieviešanu studiju procesā. Jaunais RSU Anatomijas muzejs ir nozīmīgs ilgtermiņa ieguldījums medicīnas izglītības un zinātnes attīstībā Latvijā," uzsver RSU rektors prof. Aigars Pētersons, piebilstot, ka "šodien mēs esam liecinieki vēsturiskam notikumam. Mēs atveram jaunu muzeju, kas būs unikāls Rīgā, Latvijā un visā Ziemeļeiropā."

Anatomijas muzeja vadītāja docente Ieva Lībiete norāda – kaut neparasta, šī kolekcija nav unikāla. Tādas savulaik veidotas katrā medicīnas fakultātē visā pasaulē. "Mēs piederam pie tiem universitāšu muzejiem, kas uzskata, ka vēsturiskās anatomiskās kolekcijas var tikt pienācīgi novērtētas, tikai atzīstot to eksistenci, tās pētot, izmantojot un eksponējot, tādējādi raisot diskusiju par anatomiskā materiāla identitāti, tā vietu kultūrvidē un zinātnisko pielietojumu vēsturiskā un mūsdienu kontekstā," uzsver Ieva Lībiete, kura kopīgi ar sociālantropoloģi Ilzi Sirmo ir arī jaunā muzeja ekspozīcijas kuratores.

Ekspozīcijas projektu un realizāciju veidoja muzeju jomā pieredzējušo kompāniju "DD Studio" radošā direktora mākslinieka Jāņa Mitrēvica vadībā. Ekspozīcijas interaktīvo un digitālo risinājumu saturs tapis sadarbībā medicīnas izglītības jaunuzņēmumu "Anatomy Next". Muzeja zīmolu veidoja SIA "Kolektīvs".

Foto: Publicitātes foto

Lai muzeja apmeklēšana būtu epidemioloģiski droša, apmeklētājiem jāreģistrējas mobilajā lietotnē "Bookla". Individuālā apmeklējuma laikā muzeju palīdzēs iepazīt mobilā lietotne "RSU Museum". Bērni, kas jaunāki par 14 gadiem, muzeju aicināti apmeklēt pieaugušo pavadībā, iepriekš izvērtējot, vai muzeja eksponāti bērnu nesatrauks. Iedzimto anomāliju ekspozīcijā fotografēt un filmēt ir liegts. Anatomijas muzejs funkcionē RSU Medicīnas vēstures institūta sastāvā, kalpojot arī kā studiju un pētniecības vieta RSU studentiem un Latvijas skolu skolēniem.

Kopumā muzeja izveide ilga piecus gadus, un tas rodams vēsturiskajā staļļa ēkā, kas 19. gadsimtā celta blakus anatomikumam. Ēkas rekonstrukcijas metu autors ir arhitekts Arvīds Līkops, būvdarbu projekta izstrādāja SIA "Delta Construction" un arhitektu birojs "Nams", savukārt ēkas pārbūvi un pielāgošanu muzeja vajadzībām veica SIA Velve, bet būvuzraugs bija SIA "Celtniecības kvalitātes aģentūra".

Salīdzinoši nelielās ēkas pārbūve par muzeju bijis komplekss un sarežģīts projekts – ēkā izbūvēts pagrabstāvs, tā rakšanu veicot no ēkas iekšpuses. Tāpat ēkai tika pārbūvēts jumts un izveidotas divas jaunas piebūves. Šobrīd ēka atbilst visām mūsdienu prasībām par vides pieejamību. Tās iekštelpās izbūvēts lifts, kas savieno abus ēkas stāvus virszemē un pagrabstāvu. Ēkas kopējā platība vēsturiski bija 408,7 kvadrātmetri, savukārt pēc pārbūves tā ir 618,3 kvadrātmetri. Muzeja izveides izmaksas ir 2,7 miljoni eiro, kas segti no RSU pašu pelnītajiem līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!