Foto: Publicitātes foto

Imanta Ziedoņa fonds "Viegli" 12. jūlijā pie Kulturālo kartupeļu lauka Kuldīgā svinēja pirmos kartupeļu ziedēšanas svētkus. Visas dienas garumā notika dažādas ar kartupeļiem saistītas aktivitātes, darbnīcas bērniem un pieaugušajiem, kā arī izglītojoši semināri lauksaimniecības nozares speciālistiem. Savukārt kartupeļu ziedēšanas svētku noslēgumā izskanēja fonda "Viegli" pirmais brīvdabas koncerts "Kartupeļu ziedonis" dziesminieka Goran Gora (Jānis Holšteins-Upmanis) vadībā.

Pasākumā jau pa dienu pulcējās gan lieli un mazi, lai izbaudītu radošās darbnīcas un piedalītos dažādās atrakcijās, kas saistītas ar kultūraugu kartupeli. Īpašā "Amazone grupa" teltī varēja klausīties pieredzes stāstus no kartupeļu audzētājiem par tā vēsturisko izcelsmi, šķirnēm, selekcionēšanu, vides un klimata ietekmi uz kartupeļu audzēšanu. Kā arī radošo darbnīcu programmā gan bērniem, gan pieaugušajiem bija iespēja izbaudīt arī Zinātkāres centru "ZINOO" pārsteigumiem un eksperimentiem. Īpaši tika iekārtota arī Imanta Ziedoņa bibliotēkas izbraukuma filiāle, kur ikviens apmeklētājs varēja ierunāt audio kādu grāmatas "Kurzemīte" fragmentu.

Kulturālo kartupeļu lauks Kuldīgā apliecina Imanta Ziedoņa pārlaicīgo literāro darbu "Kurzemīte", kas būs Imanta Ziedoņa fonda "Viegli" un Ziedoņa muzeja fokusā turpmākos gadus. Iedvesmojoties no šī Ziedoņa darba tapa arī pirmā fonda brīvdabas koncerta "Kartupeļu ziedonis" programma. Šīs vasaras muzikālais notikums ir jauna koncertu cikla sākums, un šogad koncertā uzstājās "Kartupeļu bigbends" mūziķa Goran Gora (Jānis Holšteins-Upmanis) vadībā. Īpaši aranžētas koncertā izskanēja tādas laika pārbaudi izturējušas dziesmas, kā Imanta Kalniņa "Dūdieviņš", grupas "Pērkons" dziesma "Pie baltas lapas", Edgara Liepiņa izpildītā "Tāpēc jau, ka nevar zināt kāpēc", Raimondas Vazdikas dziesma "Apsoli man neko" un daudzas citas, kas koncertā mijiedarbojās ar Imanta Ziedoņa dzejas lasījumiem kuldīdznieka, mācītāja Mārtiņa Burke-Burkevica izpildījumā. Par īpašu pasākuma atmosfēru parūpējies arī daudzkārt apbalvotais un Spēlmaņu nakts balvu ieguvējs, gaismu mākslinieks Oskars.

Kulturālo kartupeļu lauks Pārventas parkā, Kuldīgā, šopavasar tapis sadarbībā ar Kuldīgas novada Domi un realizēts pateicoties uzņēmumam "Amazone grupa" un tas iestādīts kā mākslas darbs mākslinieku Voldemāra Johansona un Velgas Vītolas vadībā. Iedvesmojoties un pētot Imanta Ziedoņa darbu "Kurzemīte" tapis Kartupeļu lauka radio (KLR). Šobrīd interneta radio ēterā skan latviešu un ārvalstu mākslinieku skaņdarbi, kas izceļas ar savu kvalitāti un gaumīgumu, kā arī ikvakara pasaka un pirmie autorraidījumi. KLR dzirdams internetā un "Android", "iOS" viedierīču lietotnēs. Fonda "Viegli" mūziķi un draugi sociālajos medijos aizsākuši akciju #esklausosKLR, kas mudina ikvienu izbaudīt KLR. Fonda pārstāvji atzīsta, ka pirmais ziedēšanas pasākums patiešām noritējis veiksmīgi un jau tiek plānoti kartupeļu ziedēšanas 2020. gada vasarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!