Foto: F64

Ceturtdien, 28. augustā, no plkst. 12 līdz pat plkst. 21 ar plašu programmu norisinās Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) atklāšanas nedēļas Novadu diena.

Visā ēkā ikviens interesents var satikties ar gandrīz 500 Novadu dienas dalībniekiem. Gaismas pils šajā dienā kļūst par skatuvi visiem Latvijas novadiem.

Katrs Gaismas pils stāvs ir atvēlēts kādam Latvijas novadam, kas rāda visu, ar ko lepojas – no malēniešu vārdu skoliņas līdz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertiem Ziedoņa zālē, Valmieras Drāmas teātra izrādēm bibliotēkas rampā un skeitborda paraugdemonstrējumiem pie ēkas fasādes, informē bibliotēkā.

Vidzemei atvēlēts 2. stāvs, kur varēs aplūkot Valkas un Valgas kopizstādi "Jānis Cimze – Igaunijas un Latvijas skolmeistaru skolotājs", skatīties filmu "Vidzemes leģendas", klausīties dzejas un prozas lasījumus, vērot Suntažu observatorijas prezentāciju, piedalīties Zin(oo) radošajā darbnīcā un Malēniešu vārdu skolā, kā arī baudīt Vidzemes novada muzikālos priekšnesumus.

Latgales novads tiks pārstāvēts 3. stāvā. Būs iespēja sastapt folkloras ansambļus, daiļamata meistarus, noskatīties filmas par kāzu muzikantiem, maizes ceļu, kā arī Viestura Kairiša jaunāko kinodarbu "Pelikāns tuksnesī".

4. stāvā tiks pārstāvēta Kurzeme ar Ventspils muzeja izstādi, Ventspils bigbenda priekšnesumiem, Ugāles ērģeļu būvētāja Jāņa Kalniņa stāstiem un mehānisko instrumentu demonstrēšanu, dzejas un prozas lasījumiem utt.

Zemgales "vēstniecība" atradīsies 5. stāvā, kur notiks Dobeles novadpētniecības muzeja un Jelgavas zinātniskās bibliotēkas izstādes, kā arī muzikāli priekšnesumi un dažādas darbnīcas.

Sēlijas novads tiks pārstāvēts 6. stāvā. Apmeklētājus gaida lustīgi Viesītes bānīša stāsti, Sēlijas raksti cimdos un zeķēs, ziepnieka stāsti utt.

No plkst.16 līdz 20 pie LNB ēkas notiks skeitborda, skrituļslidu un BMX frīstaila sacensības un paraugdemonstrējumi.

Plkst. 18:00 uz LNB rampas skatuves notiks Valmieras Drāmas teātra viesizrāde "Bask@bols.lv", bet plkst.17, 18:30 un 20 Ziedoņa zālē uzstāsies Liepājas Simfoniskais orķestris.

Ieeja uz visiem pasākumiem par brīvu. Tā kā vietu skaits uz Valmieras Drāmas teātra izrādēm un Liepājas Simfoniskā orķestra koncertiem ir ierobežots, ielūgumus uz tiem var saņemt LNB reģistratūrā 28.08., viena persona varēs saņemt ne vairāk kā divus ielūgumus.

LNB ceturtdien pulcējas arī bibliotēku un pašvaldību pārstāvji no visas Latvijas, kuriem paredzēta plaša un daudzveidīga profesionālā programma. Līdz ar LNB 8. stāva – Bibliotēku un informācijas zinātnes lasītavas – atklāšanu, būs iespējams klausīties prezentāciju "Grāmata – dizaina iedvesmotāja un vērot izdevuma "Inovācijas bibliotēkā" prezentāciju.

Sadarbībā ar LNB Atbalsta biedrību plkst.16 tiks atklāta izstāde "Latvijas mazās gaismas pilis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!