Foto: Publicitātes attēli

Igaunijas valsts ekonomikas atbalsta institūcija "Estonia Enterprise" trešdien, 20. novembrī, paziņojusi valsts paviljona veidotājus izstādē "World Expo 2015", kas norisināsies Milānā. Tiek lēsts, ka Igaunija dalībai izstādē tērēs aptuveni 3,7 miljonus eiro (2,6 miljonus latu).

No 14 pretendentiem šim prestižajam pienākumam izvēlēta kompānija "Kadarik, Tüür. Arhitektid" (KTA), kurai jau ir pieredze dažādu lielu ēku, kā arī citādu arhitektonisku projektu, piemēram, brīvdabas estrāžu, parku atpūtas zonu un velonovietņu izstrādē.

Galvenais KTA trumpis bijusi paviljona pamatidejas: atvērtība un fleksibilitāte. Šīs īpašības vienlaikus reprezentējot Igaunijas vērtības, kā arī izpaužas praktiski - paviljonu pēc nepieciešamības iespējams viegli pārveidot .

1200 kvadrātmetru lielo ēku pamatā veidos 52 koka "kastes" - viegli transportējami moduļi, kuri darbosies gan kā atsevišķas izstāžu istabiņas, gan galvenie ēku saturošie elementi, uz kuriem balstās vairākus stāvus augstā konstrukcija. Papildus 48 citi tādi paši moduļi izstādes norises laikā ceļos pa dažādām Milānas vietām, un tajos notiks izstādes, koncerti un izrādes.

Kā savā interneta vietnē raksta konkursa uzvarētāji, viņi ar paviljona ideju vēlējušies parādīt igauņu tradīcijas, moderno domāšanu, atvērtību, radošumu un ziemeļnieciskumu. Tieši daudzo dažādo īpašību dēļ, ko paviljona veidotāji vēlas uzsvērt, tā nosaukums ir "Gallery of ___", ļaujot katram pašam domās aizpildīt tukšo vietu, norāda idejas autori.



Latvijā notikušajā paviljonu metu konkursā par Latvijas ekspozīcijas saturu un arhitektonisko veidolu neviens pretendents neieguva pirmo vietu, kā dēļ Ekonomikas ministrija risina sarunas ar divām personu apvienībām, kas ieguvušas otro vietu.

Vienu personu apvienību veido "Positivus Event", "Made arhitekti", Rolands Pēterkops un "McCANN Rīga". Viņu ideja ir Latvijas paviljonu "veidot kā ozolu, kas ir spēcīgs latviešu identitātes simbols, vērtīgs izejmateriāls un dabas elements vienlaikus, kas spēj iemiesot un ilustrēt Latvijas dziedošās ekosistēmas būtību".

Savukārt otru personu apvienību veido "DDB Worldwide Latvia", "Sarma&Norde arhitekti", "Sabiedrisko attiecību aģentūra PR Stils" un "Kultūras projektu aģentūra "Indie"". Viņu vīzijā Latvijas paviljona ēka iecerēta kā ciklisks gājums cauri četriem gadalaikiem, izdzīvojot vasaras, rudens, ziemas un pavasara ciklu ar skaņas, gaismas un telpas elementu palīdzību.

Latvijas pārstāvniecības izmaksas Milānas izstādē tiek lēstas 4,023 miljonu latu apmērā.

"World Expo" ir pasaulē nozīmīgākā starptautiskā izstāde, kas vērsta uz valsts tēla veidošanu un popularizēšanu, tehnoloģiju un sasniegumu demonstrēšanu, kā arī eksportspējas veicināšanu. Iepriekšējā starptautiskā izstāde "World Expo 2010" norisinājās Šanhajā, Ķīnā, un Latvijas paviljonu par 2,55 miljoniem latu veidoja "Aerodium".

Valstu paviljoni Šanhajas izstādē:


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!