Foto: Foto - Māris Lazdāns

Svētdien, 29.jūnijā, Daugavpilī noslēdzās starptautiskie 17. Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētki "Gaudeamus", portālu "Delfi" informēja organizatoru pārstāve Aija Melbārde.

Svētki svētdienas vakarā izskanēja ar galveno pasākumu – noslēguma koncertu "Reiz, tagad jaunībā" Daugavpils Stropu estrādē.

27. jūnijā šo svētku pasākumi iesākās ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas mākslas augstskolu rektoru darbu izstādes atklāšanu Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, labāko tautas deju ansambļu koncertu, simfoniskās mūzikas koncertu, kur kā solisti uzstājās Baltijas valstu mūzikas akadēmiju rektori, lāpu gājienu un atklāšanas pasākumu pie Marka Rotko Mākslas centra. Kā jau jaunības svētkiem piederas, Daugavpils teātra aktieri – Kristīne Veinšteina, Māris Korsiets un Egils Viļumovs, vadot galvenos koncertus, pārvietojās ar studentu laikam visatbilstošāko transporta līdzekli – velosipēdu, savukārt svinīgā lāpu gājiena priekšgalā bija jaunieši ar skeitborda dēļiem un BMX riteņiem.

Šo "Gaudeamus" svētku pasākumi simboliski virzījās caur atšķirīgo kultūrā – gan 28.jūnija koncertos pie Daugavpils Universitātes, gan tautas deju lielkoncertā Daugavpils olimpiskajā centrā, kur katra valsts rādīja savu sagatavoto nacionālo programmu, cildinot un izceļot katras valsts kultūras savdabību, unikalitāti, uz vienojošo, kad svētku noslēguma dienā Stropu estrādē visi dalībnieki repertuāru izpildīja kopīgi.

Lai gan 29. jūnijā visu noslēguma koncertu laika apstākļi nelutināja un lija lietus, tas nebija sabiedējis dalībniekus un atnākušos klausītājus. Koncertā izskanēja visu trīs valstu skanīgās kora dziesmas, pūtēju orķestru skaņdarbi un tautas dejas.

Balsu skanējumam un vienotības sajūtai šogad noteikti palīdzēja tas, ka svētku rīkotāji latviešu, igauņu un lietuviešu koristus bija sajaukuši kopā, vien dalot pēc balsu grupām.

Estrādē bez dejotājiem, dziedātājiem un mūziķiem varēja pamanīt arī mūsdienu jauniešu ielu kultūras pārstāvjus – skeiterus, riteņbraucējus, motociklistus un grafiti māksliniekus, kuri sveicināja dalībniekus, rādot arī savas prasmes un mākslu.

Noslēdzot 17. Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētkus "Gaudeamus" Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete ceļojošo "Gaudeamus" lāpu un šī gada svētku karogu nodeva nākamo svētku rīkotajiem – Igaunijas izglītības un pētniecības ministrijas kancleram Janaram Holmam. Koncerta finālā kopkoris vienojās aizkustinošā komponista Ērika Ešenvalda un šī gada jubilāra, dzejnieka Jāņa Petera skaņdarbā "Tava ir jaunība mana". Dziesma izskanēja trīs valodās un bija kā zīme Baltijas vienotībai.

18. Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētki "Gaudeamus" 2018.gadā norisināsies Igaunijā, Tartu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!