Foto: Vitālijs Vinogradovs
Raiņa jaunības dienu muzejā "Jasmuiža" 8. augustā atklāta izremontētā un atjaunotā bijusī muižas govju kūts – tagad Latgales tradicionālās kultūras un amatu māja, kurā aplūkojama vecākā un viena no apjomīgākajām Latgales keramikas ekspozīcijām Latvijā. Tā veidota jau kopš 1960. gadiem, un tajā ir vairāk nekā 2000 dažādu paaudžu Latgales keramiķu darbi, portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji.

Līdz ar jaunās ēkas atklāšanu, Jasmuižā tika kurināts keramikas malkas ceplis un ikviens interesents varēja vērot vēl karsto māla trauku izņemšanu, kā arī noskatīt un iegādāties kādu iepatikušos priekšmetu. Pasākumā uzstājās koris "Rīdzene".

Šobrīd Latgales tradicionālās kultūras un amatu mājā ir skatāma Latgales keramikas ekspozīcija, kur var iepazīties ar dažādu Latgales podnieku darinātajiem māla priekšmetiem – saimniecības traukiem, dekoratīvo keramiku, kā arī sīkplastiku un Antona Šmulāna darinātajiem velniņiem no dramaturga Gunāra Priedes kolekcijas.

Īpašs eksponāts ir restaurētā podiņu krāsns, ko savulaik radījis keramiķis Ādams Kāpostiņš (1905–1987). Krāsns ir unikāla ar to, ka tā ir vienīgā šāda veida paša keramiķa darinātu podiņu krāsns ne tikai Latgalē un Latvijā, bet, domājams, visā pasaulē. Restaurētā podiņu krāsns ir arī veltījums Ādamam Kāpostiņam 110. jubilejā.

No 8. augusta Latgales tradicionālās kultūras un amatu mājā ir skatāma arī izstāde "Četri stūri – Latgales amatu pamati" (idejas autore Sigita Kušnere, autori – Solvita Brūvere, Janīna Kursīte, Aigars Lielbārdis, mākslinieki – Ints Sedlenieks un Jēkabs Voļatovskis).

Izstādē aplūkoti četri tradicionālajā amatniecībā izmantotie materiāli: māls, lins, dzelzs un koks, to īpašības, apdarināšanas un lietojuma veidi. Apmeklētājiem būs ļauts arī pašiem līdzdarboties un izjust šo materiālu spēku, svaru, faktūru, garšu, kā arī iepazīt amatus, kuros šos materiālus izmanto.

No 2014. gada sākuma līdz 2015. gada maijam tika realizēts Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ES ELFLA) atklāta projektu iesnieguma konkursa Latvijas Lauku attīstības programmas 2007.–2013. gadam pasākuma "Lauku mantojuma saglabāšana un atjaunošana" projekts "Latgales tradicionālās kultūras un amatu mājas izveide Raiņa muzejā "Jasmuiža"". Projektu realizēja Memoriālo muzeju apvienība un VAS "Valsts nekustamie īpašumi".

Projekta ietvaros tika atjaunota kādreizējā Jasmuižas muižas govju kūts, izveidojot mūsdienu prasībām atbilstošas telpas Latgales keramikas ekspozīcijas izvietošanai, izstāžu zāli novada tradicionālās kultūras, lauksaimniecības un amatniecības vēstures prezentēšanai, kā arī krājuma glabātuvi un speciālu telpu muzejpedagoģiskajām nodarbībām. Tika ierīkots ūdensvads, kanalizācija, jauna apkures sistēma un mūsdienīgs sanitārais mezgls. Ēkas atjaunošanas projekta arhitekte – Ināra Caunīte, būvnieki – SIA "Modus būve" un SIA "Kaskāde 19".

Latgales tradicionālās kultūras un amatu mājas izstādi, podiņu krāsns restaurāciju un muzejpedagoģiskās programmas atbalsta VKKF.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!