Foto: Publicitātes foto
Publiskoti pieteiktie darbi Latvijas prestižākajam apbalvojumam arhitektūrā, kurš šogad norisināsies jau 26. reizi. Kā "Delfi" informē Latvijas Arhitektu savienības pārstāvji, ir uzsākts žūrijas darbs, izvērtējot iesniegtos darbus un izvēlētie nominanti tiks publiski paziņoti jūlija pēdējā nedēļā, savukārt Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 apbalvošanas ceremonija norisināsies 27. augustā.

Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteikto darbu klāsts atspoguļo pašreizējo Latvijas arhitektūras vidi, galvenās tendences un nozīmīgākos procesus. Gluži kā iepriekšējos gados, arī šogad tiek vērtēti ne tikai objekti - ēkas, vides objekti, interjeri, ainavu arhitektūra, - bet arī procesi - notikumi, izdevumi, izstādes un projekti. Papildu tam, 2020. gadā tika veiktas izmaiņas konkursa nolikumā, kas arī procesiem ļauj pretendēt uz galvenās balvas iegūšanu.

Latvijas Arhitektūras gada balvai 2021 iesniegti tādi darbi, kā piemēram, Daugavpils dizaina un mākslas vidusskolas "Saules skola" apbūves komplekss, Dziesmu svētku estrādes pārbūve Mežaparkā, Dobeles Livonijas ordeņa pils kapelas mūru konservācija un pārbūve, Paviljons "Čiekurs", MAD Arhitektūras telpa un citi.

Latvijas Arhitektūras gada balvai 2021 pieteikto darbu vērtēšanu ir uzsākusi atlases žūrija - arhitekts Andris Kronbergs (ARHIS arhitekti, LAGB 2020 Grand Prix saņēmējs), 2020. gadā godalgoto objektu autori – Ilze Liepiņa (Sudraba Arhitektūra) un Oskars Vāvere (RUUME arhitekti), arhitekte un urbāniste Evelīna Ozola, mākslinieks Ēriks Božis, rakstniece un dzejniece Inga Gaile un režisors Uģis Olte.

Pieteiktos darbus žūrija izvērtēs pēc sekojošajiem kritērijiem: ideja un koncepcija, projekta vienotība jeb viengabalainība, atbilstība projekta uzdevumam, konteksts un mērogs, rūpība un pamatīgums, kā arī sabiedriskais nozīmīgums un emocionālā iedarbība. Nominanti, kuri tālāk pretendēs uz Latvijas Arhitektūras gada balvu, tiks paziņoti publiskā pasākumā, jūlija pēdējā nedēļā. Pēc šī posma darbu uzsāks fināla žūrija, kuras sastāvā būs eksperti no ārvalstīm, kā arī pārstāvis no atlases žūrijas.

Latvijas Arhitektūras gada balvas apbalvošanas ceremonija norisināsies 27. augustā. Ikviens interesents tiek aicināts tās tiešraidi vērot tiešsaistē. Savukārt balstoties uz pašreizējām Latvijas Republikas vadlīnijām saistībā ar norišu organizēšanu, klātienē uz ceremoniju tiks aicinātas tikai vakcinētas personas.

Latvijas Arhitektūras gada balva ietver trīs pakāpju apbalvojumus – atlases žūrijas balvu un nominanta diplomu visiem atlases žūrijas izvirzītajiem nominantiem, Fināla žūrijas balvu jeb LAGB 2021 labākajiem nominētajiem darbiem un LAGB 2021 Grand Prix vienam darbam saskaņā ar fināla žūrijas lēmumu.

Jau ziņots, ka 2020. gada Lielo gada balvu saņēma "ARHIS arhitekti" ar ēku rekonstrukciju Rīgā, Miesnieku ielā, savukārt Gada balvu ieguva Reiņa Liepiņa, Ilzes Liepiņas, Aināra Plankāja, Ievas Landmanes, Mārtiņa Ostaņēviča, Jurģa Prikuļa un SIA "Sudraba arhitektūra" veidotais objekts "Hanzas perons". Noliktavas pārbūve par ēku plašizklaides pasākumiem, "RUUME arhitekti" izstrādātais Viesturdārza kvartāls, kā arī SIA "Sintija Vaivade_arhitekte" realizētā privātmāja K_99.

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību. Gada balva ir Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums, atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu, un pati balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā. Latvijas Arhitektūras gada balvu organizē Latvijas Arhitektu savienība sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!