Foto: DELFI

3. jūlijā sākās Latvijas Nacionālā Vēstures muzeja "gadsimta pārvākšanās" no Rīgas pils, kur muzejs atradies kopš 1920. gada, uz Lāčplēša ielu 106/108.

Vedot mantas, Daugavas gātē novietots masta pacēlājs, ar kura palīdzību no LNVM telpām Rīgas pilī izcelti smagākie priekšmeti, portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

Vairāk nekā viena miljona vienību LNVM krājuma priekšmetu pārvešana plānota četrās kārtās - pirmajā posmā jāpārved LNVM Arheoloģijas departamenta priekšmetu daļu un Etnogrāfijas nodaļas tekstīlijas, arī Restaurācijas departamenta priekšmetus, inventāru un mēbeles, jāpārceļ arī Administratīvā departamenta inventāru.

Otrajā posmā - turpinās Arheoloģijas departamenta un Etnogrāfijas nodaļas un Numismātikas nodaļas krājuma priekšmetu pārvešanu, trešajā posmā paredzēts pārvietot ap 400 000 Vēstures departamenta krājuma priekšmetu, atlikušo Etnogrāfijas nodaļas krājuma priekšmetus, zinātnisko bibliotēku, pamatekspozīcijas mēbeles un aprīkojumu, bet ceturtajā posmā – Vēstures departamenta krātuvju mēbeles, Arheoloģijas departamenta keramikas kolekciju.

"Gadsimta pārcelšanos" plānots pabeigt līdz 31. oktobrim, vajadzības gadījumā līgumu ar pārvadātāju par mēnesi varēs pagarināt.

Muzeja telpas Lāčplēša ielā jau pilnībā aprīkotas ar mēbelēm un plauktiem, kuros muzeja darbinieki atbilstoši plānojumam izvieto pārvestos krājuma priekšmetus.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!