Foto: Reinis Oliņš
Cēsu Izstāžu namā atklāta latviešu tautas tērpiem un Dziesmu un deju svētku tradīcijai veltīta izstāde "Latviskās dvēseles raksti", portālu "Delfi" informē Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvji.

"Izstāde runā par to, ka latviskums nepieder tikai pagātnei, tas vienmēr ir dienas kārtībā no paaudzes uz paaudzi. Tās vērtības, kas mums ir, nav nasta, tā ir enerģija un iespēja attīstīties mūsdienās. Izstādē liela vieta ierādīta mūsdienu Dziesmu un deju svētkiem un mūsdienu tehnoloģijām, tā runā par tradīciju ne tikai kā par etnogrāfisku vērtību. Aiz mūsu zīmēm, ritmiem un dziesmām joprojām redzam pasaules dievišķo sākotni, pasaules lielos likumus, kuros cilvēks un katra tauta atrod savu vietu," stāsta viens no izstādes koncepta autoriem Valdis Celms.

"Latviskās dvēseles raksti" ir stāsts par Dziesmu un deju svētku tradīcijas attīstību saistībā ar tautas pašapziņas un valsts veidošanos un par tautas tērpu kā vienu no tautas pašapziņas izteiksmes formām. Izstādē eksponēti 26 tērpi no Tautas tērpu centra "Senā klēts", kā arī priekšmeti no Latvijas muzeju krājumiem. Izstādes apmeklētājiem būs iespēja izdzīvot Dziesmu un deju svētku kopdziedāšanu dažādos laikos, dejas soļa raitumu, kā arī izpētīt latviešu raksta un ornamenta nozīmi un kopsakarības laikā un telpā.

Projekta vadītāja Linda Rubena, mākslinieks Jurģis Krāsons, satura koncepta autori – Valdis Celms un Toms Skābardis. Ekspozīcijas tapšanā palīdzējuši Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejs, Tukuma muzejs, Latvijas Banka un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Izstāde apmeklētājiem būs atvērta līdz 20. novembrim.

Izstāde "Latviskās dvēseles raksti" iekļauta Latvijas valsts simtgades svinību programmā. Latvijas valsts simtgades svinības notiks laikā no 2017. gada līdz 2021. gadam. Latvijas valsts simtgades svinību galvenais vēstījums ir "Es esmu Latvija", akcentējot, ka Latvijas valsts galvenā vērtība ir cilvēki, kuri ar savu ikdienas darbu veido tās tagadni un kopā ar jauno paaudzi liek pamatus rītdienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!