Trešdien, 10. jūnijā, medijiem bija iespēja iepazīties ar Mežaparka Lielās estrādes būvniecības B posma pirmajā kārtā īstenotajiem darbiem – tai skaitā izbūvēto jauno estrādes ēku un kupolu jeb Sidraba birzi dziesmu kalnā.

Unikālā kupola konstrukcija ir veidota no metāla kolonām un kopnēm, kas iestiepjas debesīs līdz 35,8 metriem. Metāla kopnēs ir iekārti 510 akustiskie vairogi. Metāla konstrukcijas, kas veido šo "sidraba birzi" ir 1766,4 tonnu smagas. Tādējādi šis objekts Eiropas mērogā ir atzīstams kā unikāls un īpaši sarežģīts. Tad ir arī individuāls akustiskais risinājums.

Šajā posmā izbūvēta arī estrādei pieguļošā infrastruktūra – apsardzes objekts, inženiertehniskās sistēmas, apkārtesošo ceļu izbūve un veikti teritorijas labiekārtošanas darbi.

Jaunajā estrādē būs iespēja uzstāties 12 874 koristiem, kas ir gandrīz divas reizes vairāk, nekā iepriekš, kā arī uzņemt dejotājus paplašinātajā dejošanas laukumā. Pēc rekonstrukcijas estrāde svētku dalībniekiem būs ērtāka, vieglāk pieejama un drošāka. Īpaši pārdomāts ir pakāpienu un sēdvietu izkārtojums – pakāpieni veidoti no dzelzsbetona konstrukcijām, savukārt sēdvietās ir noņemami koka soli ar īpašu aizsargkārtu. Estrādē izbūvēta īpaša sistēma, kas karstā laikā ļaus atvēsināt dziedātājus, dzesējot sakarsušo gaisu ar ūdens miglas palīdzību.

"Mežaparka Lielā estrāde top par valsts radošās ekonomikas vienu no redzamākajiem simboliem, kuras centrā ir neatsverams ieguldījums Dziesmusvētku tradīcijas attīstībā. Bet jau šodien tālredzīgi jādomā par to, lai pēc estrādes pabeigšanas tā taptu par dzīvu, cilvēku iemīļotu kultūras un publisko pasākumu vietu," sacīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

Būvniecības valsts kontroles birojs Mežaparka Lielās estrādes B posma pirmās kārtas būvniecības darbus ekspluatācijā pieņēma jau šā gada 21. maijā. Iepriekš bija plānots, ka šā gada jūnija beigās un jūlija sākumā estrādē norisināsies Skolēnu dziesmu un deju svētku koncerti, taču Covid-19 pandēmijas dēļ tie tika pārcelti uz 2021. gadu.

Mežaparka Lielās estrādes ēkas telpu izbūves darbi tiks pabeigti noslēdzošajā B posma otrajā kārtā līdz 2021. gada decembrim, par kuriem Rīgas domes Īpašuma departaments 21. maijā ir izsludinājis iepirkuma procedūru.

Atgādinām, ka Mežaparka Lielās estrādes atjaunošana aizsākās 2016. gada 11. martā, kad Rīgas pašvaldība un Latvijas Nacionālais kultūras centrs parakstīja līgumu ar Jura Pogas un Austra Mailīša arhitektu birojiem par būvprojekta izstrādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!