Foto: Instagram/AP/Scanpix/LETA
Spoži aizsācies septītais Amsterdamas Gaismas festivāls, kas pilsētas ielas un kanālus rotās līdz pat nākamā gada 20. janvārim. Tajā apvienojušies gan vietējie, gan ārvalstu mākslinieki, radot 53 dienu ilgstošu izstādi ar tēmu "Medijs ir vēstījums" (The Medium is the Message), kas ir slavenā kanādiešu filozofa Maršala Maklūena citāts.

Ideja, kas slēpjas aiz Maklūena izteiciena, ir vienkārša, proti, medijs, ar kura palīdzību mēs sūtām vēstījumu, ir tikpat svarīgs kā pats vēstījums. Kādu lomu spēlē gaisma gan kā medijs, gan vēstījums? Uz šo jautājumu atbildi centušies rast vairāk nekā 600 mākslinieku, un 30 darbu tikai izvēlēti Amsterdamas vēsturiskā centra izgaismošanai.

Šī gada goda viesis ir Amsterdamā mītošais nīderlandiešu gleznotājs, skulptors, ilustrators un grafiskais mākslinieks Jorens Hennemans (Jeroen Henneman). Viņš atzinību izpelnījies ar skulptūrām, kas izskatās kā "stāvoši zīmējumi". Speciāli šim festivālam viņš gatavo divus mākslas darbus, kā arī to samazinātās versijas – "ierobežotu tirāžu" –, ko varēs arī iegādāties par 2975 eiro.

Sērijas "Ierobežotās tirāža" mākslas darbs ir "Viena lampa", kuras samazinātā versija tiks pavairota 65 eksemplāros. Ja pārdošana sekmēsies, tad plānots šādā pašā sērijā radīt otru festivāla instalāciju – "Divas lampas".

Pirmo reizi festivāla vēsturē tā ietvaros notiks arīdzan teātra izrāde, kuras skatītāju zāle būs kuģīša klājs. Skatītājiem tiks izsniegtas austiņas gluži kā parastā pilsētas ekskursijā, taču tradicionālā gida balss vietā tur skanēs mūzika, ko pārtrauks vēstītājs, citu pēc cita gaismas objektus kopā "sadiedzot" vienā stāstā.

Septītajā Amsterdamas Gaismas fetsivālā "atdzīvojusies" Vinsenta van Goga labi zināmā glezna "Zvaigžņotā nakts", tilta margas un vantis "apdzīvojuši" 80 divmetrīgi LED lampiņu zirnekļi, uz soliņa "piesēdušas" trīs baltas skulptūras, kuras kā nozombētas "iegrimušas" izgaismotos viedtālruņu ekrānos, virs kanāla "lidinās" milzu pieneņpūkas u.c.

Izgaismoto pilsētvides izstādi var aplūkot gan no laivas, izbraukājot pilsētas kanālus, gan arī ar velosipēdu vai kājām. Tāpat to ir iespējams izdarīt organizētas ekskursijas ietvaros.

Detalizētāk ar festivāla norises vietām, objektiem un māksliniekiem var iepazīties tā mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!