Foto: F64

Ar dažādiem pasākumiem, performancēm, izstādēm un citām norisēm sestdienas, 4. septembra vakarā, Rīgā noticis ikgadējais mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts". Šogad tā tika veidota iedvesmojoties no pilsētas dzejnieka Aleksandra Čaka un viņa dzejas krājuma "Iedomu spoguļi". Atgādinām, ka šogad tiek pieminēta Aleksandra Čaka 120. jubileja.

Šogad "Baltās nakts" notikumi un objekti bija atrodami visā Rīgā, turklāt tie bija izbaudāmi gan dažādos pasākumos, gan arī dodoties individuālās pastaigās. Atgādinām, ka vairākas no "Baltās nakts" instalācijām būs aplūkojamas arī vēlāk. Precīzu informāciju par datumiem var atrast www.baltanakts.lv.

Viens no krāšņākajiem "Baltās nakts" pasākumiem norisinājās LU Botāniskajā dārzā, kur notika jau par šī radošā foruma tradīciju kļuvušais "Radio NABA" rīkotais pasākums "Videogrāfija XV". Īpašu mākslas norišu kopumu sestdienas vakarā piedāvāja arī Tallinas ielas radošais kvartāls, bet Pārdaugavā, Āgenskalna tirgus placī, notika dažādas performances. "Baltās nakts" mākslas norisies apdzīvoja arī citus Rīgas radošos kvartālus un apkaimes – Spīķerus, kur varēja skatīties mēmo kino, Arkādijas parku un Māras dīķi, kur bija aplūkojami iespaidīgi vides mākslas objekti, kā arī Jauno Teiku, kur notika īpašs festivāla "Skaņu mežs" eksperimentālās mūzikas pasākums.

Protams, tradicionāli dažādas "Baltā nakts" norises un instalācijas bija atrodamas arī Rīgas centrā – Esplanādē, Bastejkalnā, uz Čaka un Marijas ielas, kā arī Ziedoņdārzā.

"Baltā nakts" ir starptautisks mūsdienu kultūras forums, kas notiek lielākajās Eiropas un pasaules pilsētās. Baltās nakts pirmsākumi meklējami Francijā, Parīzē, bet vēlāk stafeti pārņēmušas arī Madride, Amsterdama, Brisele, Roma un citas pilsētas visā psaulē.

Baltā nakts (franču - Nuit Blanche) – radoši pavadīta bezmiega nakts, kad durvis ver gan muzeji, gan mākslas galerijas, uz ielām tiek rādīts kino, veidotas performances, teātra izrādes, dejas priekšnesumi un citas radošas aktivitātes.

Rīgā "Baltā nakts" notiek kopš 2005. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!