Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) aizsācis Latvijas simtgadei veltītu "Gadsimta albuma" veidošanu, kurā var iesaistīties ikviens iedzīvotājs, interneta vietnē "www.latvijasgadsimts.lv" augšupielādējot vēsturiskas ģimenes vai dzimtas fotogrāfijas kopā ar to aprakstiem. Viena no akcijas vēstnesēm ir dziedātāja Marija Naumova, kura albumam pievienojusi fotogrāfiju no savas karjeras pirmsākuma.

"Tā ir 1985. gada fotogrāfija, kur es esmu kopā ar saviem draugiem no ansambļa "Rondino". Tajā es dziedāju kādus septiņus gadus. Tas viss notika VEF Kultūras pilī. Mums bija lielisks vadītājs – Ivars Jakovļevs. Kāpēc tieši šo bildi es izvēlējos? Es biju krievu meitenīte no krievu ģimenes, biju gājusi krievu bērnudārzā un krievu skolā. Taču, tieši, kad es aizgāju un ansambli, toreiz man bija desmit gadi, es sāku iepazīt latviešu kultūru, latviešu dziesmas, sāku runāt latviešu valodā," stāsta Marija Naumova.

"Tas bija kolosāls laiks. Šajā bildē var redzēt gan Normundu Jakušonoku, gan Ivo Krūzkopu. Tas bija kolosāls ansamblis, viens no retajiem Padomju savienībā, kurā bērni ne tikai dziedāja, bet arī paši spēlēja instrumentus. Man ir ļoti labas atmiņas par šo laiku un ansambli, es varu to saukt par savas karjeras sākumu," saka Marija Naumova un iesaka ikvienam pašķirstīt savus albumus un pievienot foto "Gadsimta albumam".

Jau ziņots, ka digitālais fotogrāfiju albums būs arī viena no topošās izstādes "Latvijas gadsimts" sastāvdaļām. Izstāde tiks atklāta 2018. gada maijā Latvijas Nacionālā vēstures muzeja izstāžu telpās, Brīvības bulvārī 32, Rīgā.

Interesenti var augšupielādēt fotogrāfiju un pievienot stāstu par savas ģimenes un dzimtas, darba kolektīva vai organizācijas vēsturē svarīgu notikumu, personību vai vietu laika periodā no 1918. līdz 2018. gadam. Viena atsevišķa cilvēka stāsts iekļausies kopīgi veidotā Latvijas vēstures panorāmā, un ekrānā būs pieejams līdzās izstādē "Latvijas gadsimts" atainotajiem dzīvesstāstiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!