Foto: Publicitātes foto
Latvijas Arhitektūras gada balvas nacionālā žūrija ir izvēlējusies 18 darbus, kas pusfinālā turpinās sacensties par valsts augstāko apbalvojumu arhitektūrā, preses konferencē Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā medijiem pavēstīja nacionālās žūrijas priekšsēdētājs, arhitekts Mārtiņš Jaunromāns.

Kopumā pieci no 18 balvas pretendentiem ir izvirzīti par restaurācijas un rekonstrukcijas darbiem. To vidū Ludzas Lielā sinagoga, Rīgas Motormuzeja pārbūve, Saeimas ēkas pārbūve Rīgā, Jēkaba ielā 6/8, savrupnams Mežaparkā un Raiņa bērnības muzejs "Tadenava".

Nominantu vidū iekļautas arī Ekziperī starptautiskā skola un Šaoliņas lidojošo mūku teātris Ķīnā, kas uz balvu pretendē kā kultūras būves.

Sabiedrisko ēku kategorijā pusfinālam nominētas AS "Latvijas valsts meži" biroja ēka Dundagā, biroju ēka "Place Eleven" un apartementu viesnīca "Red Ice" Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 40a.

Inženiertehnisko būvju kategorijā pusfinālam nominēta lidostas "Rīga" termināļa paplašināšanas piektā kārta.

Nominantu vidū ir arī trīs privātmājas – divu māju komplekss Jūrmalā, divu ģimeņu dzīvojamā māja Ķīpsalā, Ogļu ielā un privātmāja Cēsīs.

Interjera objektu kategorijā pusfinālam nominēta izstāde "Grāmata Latvijā", kā arī Lielais laukums un strūklaka "Fregate Valzivs" Ventspilī.

Kategorijā "Procesi" pusfinālam ir izvirzīti divi pretendenti – kopīgais Baltijas paviljons Venēcijas arhitektūras biennālē un grāmata "Kolekcionāra māja".

Jau ziņots, ka Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteiktos darbus vērtēja nacionālā žūrija, pēc pusfinālistu paziņošanas darbu sāks starptautiskā žūrija, kas noteiks šā gada balvas ieguvēju.

Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteiktie objekti labi ilustrē kopainu Latvijas arhitektūrā. Kā vienmēr pārliecinoši ir privāti pasūtījumi, bet kas notiek ar pašvaldību pasūtījumiem, kur arī tiek veiktas lielas investīcijas, tērēti iespaidīgi nodokļu maksātāju un Eiropas fondu līdzekļi? Atsevišķie šogad iesniegtie pozitīvie izņēmumi rāda labus piemērus, kas bieži tiek pazaudēti "lētākās cenas" iepirkumos,” komentēja Latvijas Arhitektūras gada balvas Nacionālās žūrijas priekšsēdētājs Mārtiņš Jaunromāns.

Nacionālā žūrija šogad darbus vērtēja šādā nozares ekspertu sastāvā: pagājušā gada apbalvoto darbu autoru pārstāvji – arhitekti Vītauts Biekša, Mārtiņš Jaunromāns, Rasa Kleina, Andis Sīlis un Ilze Paklone, ainavu arhitekts Ģirts Runis un asociētais profesors un filozofs Jānis Taurens.

Starptautiskajā žūrijā darbosies Igaunijas arhitekte Mārja Kaska, Lietuvas arhitekts Tomass Grunskis, Japānas arhitekts Jošiharu Cukamoto un Dānijas arhitekts Jakobs Kureks.

Atgādinām, ka Latvijas Arhitektūras gada balvas pasniegšanas ceremonija notiks 19. maijā Dzintaru koncertzālē, Jūrmalā. Savukārt no 15. līdz 19. maijam notiks Arhitektūras nedēļa, kuras laikā norisināsies vairāki nozarei veltīti notikumi, tajā skaitā ārvalstu lektoru publiskas lekcijas un konkursa nominantu darbu izstāde. Arhitektūras nedēļas īpašais viesis – izcilais japāņu arhitekts, Tokijas 2020. gada olimpisko spēļu stadiona autors Kengo Kuma.

Latvijas Arhitektūras gada balvai šogad tika iesniegti kopumā 36 pieteikumi, tajā skaitā vairāki Latvijas arhitektu radīti darbi citās valstīs.

Latvijas Arhitektūras gada balvu pasniedz Latvijas Arhitektu savienībā sadarbībā ar LR Kultūras ministriju, un tas ir nozīmīgākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!