Foto: Priit Simson
Svētdien, 7. jūlijā, no pulksten 14.00 līdz 21.45 Tallinas Dziesmu svētku estrādē norisinājās Igaunijas jubilejas Dziesmu svētku noslēguma koncerts "Mana mīlestība", kurā kopumā uz skatuves pārmaiņus kāpa 1020 koru, savukārt apmeklētāju skaits pārsniedza 100 tūkstošus cilvēku.

Svinīgajā lielkoncertā skanēja gan labi zināmu tautasdziesmu apdares, gan labāko igauņu komponistu darbi. Tāpat jubilejas Dziesmu svētku repertuārā bija iekļauti mūsdienu un arī jauno komponistu veikumi, piemēram, 25 gadus vecā Jonas Karma (Jonas Karm) darbs "Saule dzied", ko izpildīja Simfoniskais orķestris. Jubilejas Dziesmu svētku noslēguma lielkoncerta kulminācija bija igauņu roka leģendas Tenisa Megi (Tõnis Mägi) uzstāšanās, kurš ar kopkori izpildīja savu dziesmu "Tu esi skaista, tēvuzeme" (Ilus oled, isamaa).

Viņš atklāja, ka bijis pārsteigts par šīs dziesmas iekļaušanu Dziesmu svētku repertuārā. "Citas (patriotiskās dziesmas – red.) tika sarakstītas astoņdesmito gadu beigās, bet es to uzrakstīju vēl 10 gadu pirms tam. Brīnumaini, bet šis stāsts vēl aizvien ir aktuāls," viņš sacīja.

Foto: Priit Simson

Svinīgais lielkoncerts noslēdzās ar divreiz nodziedātu komponista Gustava Ernesaksa (Gustav Ernesaks) dziesmu ar dzejnieces Lidijas Koidulas vārdiem "Mana mīlestība ir mana tēvzeme" (Mu isamaa on minu arm), kurā ar aizkustinājuma asarām acīs apvienojās kopkoris un kājās stāvošie skatītāji. Pēc tam izskanēja igauņu komponista Renē Ēspera (René Eespere) "Dziedināšanas laiks" (Ärkamise aeg), kas pēc pūļa ovācijām arī tika atkārtota. Savukārt kā pēdējā pēc publikas pieprasījuma tika dziedāta igauņu komponista Tauno Aints darbs "Neviens nav viens" (Üksi pole keegi), kas jau izskanēja Dziesmu svētku atklāšanas koncertā.

Klausīties gribētāju pirmo reizi Igaunijas Dziesmu svētku vēsturē bija tik daudz, ka drošības iemeslu dēļ nācās pārtraukt ieejas biļešu tirdzniecību, lai nepieciešamības gadījumā nodrošinātu vietu mediķiem un policijai. Jau pa dienu pie estrādes rindās drūzmējās cilvēku pūļi un kustība bija apgrūtināta. Oficiālās biļešu tirdzniecības pārtraukšana izraisīja masveida biļešu pārdošanu sociālajos tīklos, kā arī rindu veidošanos pie ieejām, kur cilvēki mēģināja tās nopirkt "no rokas", ziņo "Delfi.ee".

Jubilejas Dziesmu un deju svētki aizsākās ceturtdien, 4. jūlijā, kad Tallinas "Kalev" stadionā tika iedegta Dziesmu svētku uguns, kas 33 dienās mērojusi 4200 kilometrus garu ceļu cauri visiem Igaunijas apriņķiem, apceļojot kopumā 450 kultūrvēsturiskas vietas. Sestdien, 6. jūlijā, uguns kopā ar svētku gājienu no Tallinas devās uz estrādi, kur ar igauņu komponista Mihkela Lūdiga (Mihkel Lüdig) skaņdarbu "Rītausma" tika atklāts jubilejas lielkoncerts. Kopumā krāšņajā gājienā piedalījās vairāk nekā 47 tūkstoši cilvēku.

Igaunijas XXVII Dziesmu svētki un XX Deju svētki "Mana tēvzeme, mana mīlestība" notika īpašā noskaņā, jo šogad apritēja 150 gadi, kopš Igaunijā aizsākusies dziesmu svētku tradīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!