Foto: Publicitātes foto

Godinot labākos veikumus latgaliešu kultūras dzīves uzturēšanā un bagātināšanā 23. februāra vakarā Latgales vēstniecībā "Gors" pasniegtas Latgaliešu kultūras Gada balvas "Boņuks 2013" statuetes 19 nominācijās, informē pasākuma organizatori.

  • Nominācijā "Labākais sniegums dzejā" ar "Boņuka" balvu novērtēta Inetas Atpiles-Juganes dzeja latgaliešu valodā.
  • Balvu par labāko prozas darbu saņēma Guntix nu Vertukšņis par stāstu "Reits mežā".
  • Par labāko izdevumu/grāmatu pagājušajā gadā atzīta Latgales lingvoteritoriālā vārdnīca.
  • Nominācijā "Labākais sniegums alternatīvajā mūzikā" apbalvots projekts "Kapļi" un albums "Prauda par Madaļi".
  • Nominācijā "Labākais sniegums akadēmiskajā mūzikā" godināts komponistes Ilonas Rupaines veikums - skaņdarbi, kas izskanēja XXV Vispārējo Dziesmu un XV Deju svētku noslēguma koncertā.
  • Nominācijā "Labākais sniegums tautas mūzikā" balvu saņēma DJ Monsta un Biruta Ozoliņa par albumu "Sauli sēju".
  • Par gada debiju mūzikā "Boņuka" balva pasniegta grupai "ZePikniks".
  • Atsaucoties uz Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības sniegtajiem datiem, par gada spēlētāko dziesmu nosaukta Alda Kises dziesma "Strūga".
  • Par gada labāko mūzikas video atzīts dueta "Poparts" videoklips "Muna sirds".
  • Nominācijā "Labākais sniegums pop/rok mūzikā" balva pasniegta grupai "Bez PVN" un albumam "Reits".
  • Balva par latgaliešu valodas popularizēšanu pasniegta Latvijas Radio pirmās programmas raidījumam "Kolnasāta" un tā veidotājiem.
  • Par gada saimnieku atzīts jaunais uzņēmējs Valters Murāns, kurš Rēzeknē saimnieko kafejnīcā un kultūras pasākumu norises vietā "Ausmeņa kebabs".
  • Dāsnākais latgaliešu kultūras atbalstītājs pagājušajā gadā bijis uzņēmējs Jānis Blaževičs, kurš jau daudzus gadus atbalsta latgaliešu grāmatu izdošanu.
  • Par gada sniegumu vizuālajā mākslā balva pasniegta fotogrāfam Mārim Maskalānam par projektu "Nagļi. LV 4631".
  • Par gada labāko sniegumu skatuves mākslā atzīts uzvedums-dziesmu spēle "Ķēniņmeita. Latgales pasaka".
  • Nominācijā "Labākais sniegums audiovizuālajā mākslā" balva pasniegta Latvijas Televīzijas pirmā kanāla dokumentālajam filmu ciklam "Cytaidi latviskais" un tā veidotājiem.
  • Par gada cilvēku kultūrā pagājušajā gadā atzīta dziedātāja un vokālā pedagoģe Guntra Kuzmina.
  • Savukārt par gada notikumu latgaliešu kultūrā 2013. gadā atzīta Latgales vēstniecības GORS atklāšana.
  • Balvu par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūrā no filmas "Cylvāka bārns" režisora Jāņa Streiča rokām saņēma kordiriģente un mūzikas pedagoģe Terēzija Broka.

Latgaliešu kultūras Gada balvas "Boņuks 2013" apbalvošanas vakara viesus ar muzikāliem priekšnesumiem priecēja mūziķis Kārlis Kazāks, Latgales studentu centra folkloras kopa "Ceidari", dziedošā Tihovsku ģimene, postfolkloras grupa "Rikši", grupa "Dabasu Durovys", projekts "Kapļi", vokālā studija "Skonai" "folkloras draugu kopa "Vīteri", grupa "Bez PVN".

"Boņuka" statuetes latgaliešu kultūras pagājušā gada labākajiem darboņiem pasniedza dzejniece un publiciste Anna Rancāne, mūziķis Ēriks Zeps, Latgales grāmatu sargs Jānis Elksnis, mūziķis Kārlis Kazāks, vokālā pedagoģe Lolita Greitāne, Tihovsku ģimene, kultūras apvienība "Ausmeņa Records", dziedātājs Gints Ločmelis, kino entuziasts Edgars Blinovs, dziedātāja Aija Eriņa, kultūras darbiniece Ruta Cibule, Rēzeknes pilsētas mērs Aleksandrs Bartaševičs, Latgaliešu kultūras biedrības valdes locekle Skaidrīte Baltace, Latvijas Mākslas akadēmijas "Latgolys sāta" vadītāja Ilma Rapša, aktieris Kristaps Rasims, kinorežisors Jānis Streičs, Latgales vēstniecības "Gors" vadītāja Diāna Zirniņa, kā arī "Boņuka" balvas radītāji Guntis Rasims un Raibīs. Vakara vadītāju godā - Latgales vēstniecības "Gors" diriģents Jānis Stafeckis un Rēzeknes Tautas teātra aktieris Aldis Leidums.

Latgaliešu kultūras Gada balva "Boņuks" radīta ar mērķi veicināt latgaliešu kultūrvides saglabāšanu un attīstību, kā arī apkopot un godināt spilgtākos un nozīmīgākos sasniegumus latgaliešu kultūrā pagājušā gada griezumā.

"Boņuks" ir vienīgā gada balva, kas īpaši izceļ un godina sasniegumus latgaliešu kultūras dzīvē, un šogad tā tika pasniegta jau sesto gadu. Šogad ieviestas nelielas izmaiņas nolikumā un nominācijās - vairākas apvienotas, bet dažas nākušas klāt, piemēram, pirmo reizi tika pasniegtas balvas par sasniegumiem vizuālajā, audiovizuālajā un skatuves mākslā.

Balvai "Boņuks 2013" tika saņemti 84 pieteikumi, balva tika pasniegta 19 nominācijās. Žūrijas komandā darbojās tie, kas iepriekšējos gados paši bijuši kā nominantu, tā arī "Boņuka" balvas saņēmēju pulkā. Žūrijas komandu kuplināja arī tālāki viesi, kas uz latgaliešu kultūras dzīves norisēm varēja paskatīties no malas.

"Boņuks 2013" rīkotāji ir Latgales vēstniecība "Gors" un biedrības "Kukuži" un "Latgolys Producentu grupa". Latgaliešu kultūras Gada balvas "Boņuks 2013" norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds ar Latgales reģiona attīstības aģentūras Latgales kultūras programmas projekta finansējumu, Rēzeknes pilsēta, Rēzeknes, Balvu, Dagdas. Viļānu, Kārsavas un Preiļu novads, uzņēmums "Latgales ziedi", "Valmiermuižas alus", kā arī balvas pasniegšanas ceremonijas muzikālās apvienības un žūrijas komanda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!