Foto: DELFI

Nedēļas nogalē Rundāles pils ansambli papildināja simts ozolu aleja, kura veltīta latviešu dzejniekam un publicistam Imantam Ziedonim. Par spīti salti aukstajam laikam, kas ozolu stādiem ne nieka nekaitējot, Ziedoņa domubiedri, Rundāles pils darbinieki, kā arī Imanta Ziedoņa fonda "Viegli" dalībnieki un viņu draugi piektdien pils meža parkā iestādīja jaunos kociņus, papildinot tā centrālo aleju.

Ozolu stādīšanas iniciators ir Izvaltas pagasta stādaudzētavas saimnieks Jānis Bogdāns. Viņu aizrāvusi Ziedoņa daiļrade, kā dēļ viņš fondam "Viegli" kā Ziedoņa darba turpinātājiem jau pavasarī vēlējies uzdāvināt ozolu stādiņus. "Ziedonis asociējas ar ozolu, kurš iedzinis saknes dziļi savā zemē, kura zari sniedz ēnu nogurušam ceļiniekam un Jāņu vainags ir apliecinājums latviešu tautas dzīvotspējai," stāsta Bogdanovs.

Kādā fonda pārstāvju tikšanās reizē ar Rundāles pils direktoru Imantu Lancmani radās doma izmantot dāvinājumu, lai Rundāles pils meža parkā iestādītu meža aleju.

Rundāles pils meža parks ir kā turpinājums visiem jau pazīstamajam baroka dārzam un rozārijam. Vēsturiski aiz skaistā dzīvžogu un puķu dobju labirinta sekoja ne mazāk kopts un pārdomāts koku masīvs, kurā šķietami turpinās arī dzīvžogu veidotās alejas. Tas kalpojis kā hercoga "zvēru dārzs" jeb medību vieta.

Diemžēl meža parks lielākoties sastāvēja no ošiem, kuriem tika konstatēta neārstējama infekcija "chalara fraxinea". Tās dēļ lielākā daļa ošu bija jāizcērt, bet šobrīd muzejs uzsācis kādreizējā "zvēru dārza" stādījumu atjaunošanu, kura turpināsies vēl vairākus gadus.

Pie tā strādā ne tikai Rundāles pils darbinieki, bet iesaistījušās arī dažādas organizācijas un privātpersonas, kas ierodas koku stādīšanas talkās. "Jāņa Bogdāna dāvinājums un fonda "Viegli" iniciatīva, nāk ne tikai aizpildīt tukšās aleju vietas, tas nesīs līdzi arī jaunas sastāvdaļas radīšanu Rundāles ansamblī," atzīmē Imants Lancmanis:

Pils ansambļa nodaļas vadītāja Lauma Lancmane precizē, ka Imanta Ziedoņa vārdā nosauktā aleja noslēgs parka centrālo perspektīvi vietā, kur beidzas parka un pils arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli ieceres un meža parks pāriet Zemgales līdzenuma ainavā.

Ar laiku paredzēts atdzīvināt arī kādreizējo "zvēru dārza" tradīciju, bet bez medībām. Zvēri, galvenokārt stirnas, nav pametuši šo parka daļu arī pēc koku izciršanas. Jau drīzumā blakus topošajai Ziedoņa alejai tiks ierīkota zvēru barotava, bet nākotnes plānos ir arī briežu dārza izveidošana.

Līdz ar šo ieceri pils apmeklētāji no Rastrelli barokālās pasaules varēs nokļūt dabas tēlu vidē, iziet no parka pie Bērsteles upītes un apjaust citu Rundāles pils mērogu Zemgales tīrumu ietvarā, cer pils darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!