Foto: Publicitātes foto
Šodien plašākai publikai prezentēts izstrādātais Rīgas Kongresu nama pārbūves tehniskais projekts. "Veicot Rīgas Kongresu nama pārbūvi, plānots izveidot mūsdienīgām tehnoloģijām aprīkotu, daudzfunkcionālu koncertzāli ar 1500 skatītāju vietām, vienlaikus nodrošinot tajā gan augstu akustikas kvalitāti, gan plašas telpu transformācijas iespējas", informē "Rīgas nami" valdes priekšsēdētāja Vineta Verika.

Tehniskais projekts paredz veikt pilnu skatuves aprīkojuma (zāles transformācijas sistēmas, izrāžu vadības, sakaru un informatīvās apziņošanas sistēmas un skatuves augšējās mašinērija), zāles aprīkojuma (apskaņošanas sistēma, aktīvās akustikas sistēma), Lielās un Mazās zāles apgaismojuma sistēmu, mēbeļu un interjera nomaiņu, kā arī visu ārējo un iekšējo inženiertīklu izbūvi.

Projekta realizācija saskaņā ar darbu grafiku – 36 mēneši. Kopējās tā izmaksas (tai skaitā būvdarbi, tehnoloģiskais aprīkojums, autoruzraudzība, projektu vadība un citas) - 39 680 520 eiro.

"Šobrīd tehniskais projekts ir gatavs. Tā ir iespēja Rīgai iegūt modernu Eiropas mērogiem atbilstošu kultūras pasākumu norises vietu, papildus stiprinot savas pozīcijas arī biznesa tūrisma nišā, jo pēc rekonstrukcijas Kongresu namā būs iespēja rīkot dažādus vietēja un starptautiska mēroga kongresus, konferences un seminārus. Šobrīd tādu vietu Rīgā trūkst", uzsver Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

Viņš arī norāda, ka viena Rīga tik vērienīgu projektu realizēt nevarēs, tāpēc šobrīd uz atklātu sarunu un sadarbību tiek aicināta valsts. "Šis ir Rīgas piedāvājums jaunai, nacionāla mēroga koncertzālei, kas, savlaicīgi uzsākot darbus, varētu būt gatava uz Latvijas simtgadi – 2018.gadā", skaidro Ameriks.

Arī Kultūras ministre Dace Melbārde novērtējusi izstrādāto projektu, uzsverot, ka Latvijā ir jaudīga un daudzveidīga muzikālā dzīve, un šāda koncertzāle kā aktīvs kultūras un pasākumu centrs galvaspilsētā noteikti būtu nepieciešama. Ministre rosināja turpināt diskusiju, pētot, kā zāles tehnoloģijas un projekts pielāgojams akustiskās mūzikas vajadzībām.

Tikšanās laikā amatpersonas vienojās turpināt darbu, lai atrastu optimālo sadarbības modeli projekta tālākai realizēšanai. Rīgas Kongresu nama pārbūves tehniskā projekta pasūtītājs ir "Rīgas nami", projekta autors - "Arhitektu birojs NAMS", arhitekts Sergejs Ņikiforovs.

Saskaņā ar izstrādāto biznesa plānu, tiek prognozēts, ka Kongresu namā pēc rekonstrukcijas varētu notikt līdz 300 pasākumiem gadā – dažāda žanra un formāta koncerti, teātra izrādes, konferences, semināri un citi pasākumi.

Rīgas Kongresu nams celts 1981.gadā kā politiskās izglītības nams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!