Foto: LETA

Pirmdien, 25. aprīlī, izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" pasniedza Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta (IRD IKSD) Gada balvu kultūrā "Baltais zvirbulis", "Delfi Kultūra" informēja Rīgas domes pārstāvji.

Kā atzina pasākuma rīkotāji, balvu piešķir, lai izteiktu atzinību un apbalvotu Rīgas pašvaldības kultūras darbiniekus un sadarbības partnerus par kvalitatīva kultūras procesa nodrošināšanu Rīgā.

Balvas pasniedza Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis.

Nominācijā "Par ilgstošu un nozīmīgu profesionālo ieguldījumu" balva tiek piešķirta par veiksmīgu darbu un kultūras projektu kvalitatīvu realizāciju 2015. gadā. Šogad to saņēma Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra "Mazā ģilde" direktore Lilita Laine par ilgstošu un nozīmīgu profesionālo ieguldījumu Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra "Mazā ģilde" darbībā. Šajā nominācijā balva tika pasniegta arī VEF Kultūras pils senioru sieviešu kora "Daugavas vanadzes" mākslinieciskajai vadītājai Ārijai Zeltiņai par nozīmīgu profesionālo ieguldījumu VEF Kultūras pils senioru sieviešu kora "Daugavas vanadzes" radošajā darbībā.

Nominācijā "Rīgas pilsētas pašvaldības kultūras iestādes darbinieks" balvu saņēma Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības koncertorganizācijas "Ave sol" ilggadēja direktore Kitija Riekstiņa par ieguldījumu nozīmīgu pilsētvides pasākumu īstenošanā Rīgā.

Balva "Baltais zvirbulis" tiek piešķirta arī par kvalitatīvu bibliotekāro darbu, veiksmīgi rīkotiem pasākumiem un nozīmīgu ieguldījumu bibliotēkas pakalpojumu kvalitātes uzlabošanā, uzsver RD pārstāvji. Šogad nominācijā "Rīgas pilsētas pašvaldības bibliotēkas darbinieks" ar balvas iegūšanu sveica Rīgas Centrālās bibliotēkas Pļavnieku filiālbibliotēkas vadītāju Līgu Bergmani par kvalitatīvu bibliotekāro pakalpojumu nodrošināšanu.

Savukārt nominācijā "Rīgas pilsētas pašvaldības amatiermākslas kolektīva vadītājs" balva tika pasniegta VEF Kultūras pils deju kopas "Bramaņi" un vidējās paaudzes deju kolektīva "Videnieki" mākslinieciskajai vadītājai Taigai Ludboržai par mākslinieciski kvalitatīvu jaunradi un veiksmīgu jubilejas koncerta "Uguns zīmē rakstītie" īstenošanu. Balvu saņēma arī Kultūras un tautas mākslas centra "Ritums" Tautas lietišķās mākslas studijas "Plastika" mākslinieciskā vadītāja Džeima Kriķe par radošu ieguldījumu tautas lietišķās mākslas nozares popularizēšanā un izstādes "Mantojums" realizēšanā.

"Baltais zvirbulis" allaž tiek pasniegts arī par kvalitatīvu un plašu mērķauditoriju aptverošu kultūras projektu īstenošanu, uzsver pasākuma organizatori.

Nominācijā "Sadarbības projekts" balvu ieguva Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un direktore Māra Lāce par sadarbību mākslas projekta "Boriss Bērziņš. 1930. - 2002. LNMM kolekcija" īstenošanā izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa". Par nozīmīgu darbību kultūras starptautiskās aprites veicināšanā balvu saņēma Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Projektu un sabiedrības integrācijas nodaļas starptautisko projektu koordinatore Valērija Zirdziņa. Savukārt par ieguldījumu līvu kultūras mantojuma saglabāšanā, veidojot pasākumu ciklu "Līvu diena", balvu pasniedza Kultūras un tautas mākslas centra "Ritums" folkloras draugu kopas "Skandinieki" vadītājai Julgī Staltei.

Balvu "Baltais zvirbulis" veidojis mākslinieks Aigars Bikše, un to pasniedz jau no 2004. gada. Līdz 2016. gadam balvu "Baltais zvirbulis" ir saņēmuši 175 ar kultūras jomu saistīti cilvēki, informēja pasākuma organizatori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!