Foto: LETA

Rīgas pils Konventa pārbūves un restaurācijas projekta arheoloģiskās izpētes ietvaros atrastas nozīmīgas vēsturiskas liecības, portālu "Delfi" informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" pārstāvji.

Pils projekta restaurācijas un rekonstrukcijas darbu mērķis ir atjaunot seno būvi nākamajām paaudzēm ar autentiskiem arhitektūras elementiem un vēsturisko konstrukciju apjomu, tādēļ atrastās vēstures liecības būs būtisks pienesums pils rekonstruējamai daļai.

Šobrīd Rīgas pils vecākajā daļā - Konventa un Horna bastionā - pirms rekonstrukcijas un restaurācijas būvniecības uzsākšanas pilnā sparā notiek arheoloģiskās un mākslinieciskās izpētes darbi. Izpētes darbi Horna bastionā tuvojas nobeigumam.

Par veiktajiem atklājumiem Valsts Kultūras Pieminekļu Aizsardzības Inspekcijai (VKPAI) ir iesniegts starpziņojums un saņemta atbilde par saglabājamām un projektā integrējamām unikālām 17. un 19. gadsimta inženiertehniska rakstura mūra konstrukcijām Horna bastionā. Izpētes darbi Horna bastionā vēl kādu laiku turpināsies, jo pēdējie atsegumi, kas, iespējams, datējami ar vēl senāku - 13.-14. gadsimtu, atrodas zem sākotnēji atsegtajām 18.-19.gs. inženiertehniskajām konstrukcijām. Šie atklājumi ir nozīmīgi un var pat "pārrakstīt" senās Rīgas būvvēsturi.

Arī arhitektoniski mākslinieciskā izpēte Rīgas pils Konventa daļas dažādās telpās un stāvos, tai skaitā pagrabos, nesusi jaunus atklājumus. Tie ir gan gleznojumi, gan dekoratīvās apdares fragmenti, kas sākotnēji var tikt datēti pat ar 16. gadsimtu, kā arī iepriekš pētītajos vēstures rasējumos neatspoguļotas konstrukcijas. Izpētes darbu rezultāti sagaidāmi 2017. gada nogalē, bet gala ziņojumi gaidāmi 2018. gada 1. pusē. Tos gatavos arheologs Mārtiņš Lūsēns un arhitekts, zinātņu doktors Ilmārs Dirveiks.

Rīgas pils atjaunošana notiek vairākās kārtās. Šobrīd uzsākta pils restaurācijas un rekonstrukcijas projekta 2. kārta. Tās ietvaros paredzēta Kapelas un Remtera telpu atjaunošana sākotnējā viduslaiku veidolā, Svina, Pipera un Pulksteņa (ziemeļu) torņu renovācija, kā arī jaunas galerijas izbūve Konventa pagalmā.

Foto: Publicitātes foto
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!