Foto: Publicitātes foto

No trešdienas, 23. oktobra, apmeklētāji aicināti iepazīties ar Latvijas Tautas frontes (LTF) muzeja jauno ekspozīciju.

Muzejs izveidots 1998. gadā Vecpilsētas ielā 13/15 – ēkā, kur savulaik atradās Latvijas Tautas frontes galvenā mītne. 2013. gadā, gatavojoties LTF 25 gadu jubilejai, muzeja iekštelpas tika atjaunotas un tajās iekārtota pilnīgi jauna ekspozīcija, kuru veidoja uzņēmums “Dd studio”.

Viņu izstrādātais projekts paredz saglabāt liecības par to, kāda ēka izskatījās 90. gadu sākumā, kad tur mitinājās LTF, vienlaikus šajās telpās izvietojot laikmetīgu ekspozīciju, kas, izmantojot mūsdienu mediju iespējas, stāsta par Latvijas Tautas frontes nozīmi Latvijas neatkarības atgūšanā.

Ekspozīcijas koncepcija tapusi ciešā sadarbībā ar Tautas frontes muzeju un Tautas frontes muzeja sabiedrisko padomi. Četrpadsmit telpās izsekots LTF attīstībai no tās aizmetņiem 80. gadu vidus protesta akcijās līdz 1991. gada 21. augusta konstitucionālajam likumam, kas pasludināja Latviju par neatkarīgu, demokrātisku republiku. Latvijas Tautas frontes laiks ir ļoti intensīvs un emocionāli piesātināts, un ekspozīcija ļauj iejusties tā laika atmosfērā. Izmantojot fotogrāfijas, video, autentiskus priekšmetus, ekspozīcija stāsta gan par pacēluma mirkļiem, gan izšķiršanās un briesmu brīžiem Latvijas ceļā uz neatkarību.

Ēkā ir saglabāts autentiskais plānojums, kas nozīmē, ka ekspozīcija ir izvietota daudzās nelielās telpās, bet tā bija apzināta ekspozīcijas veidotāju izšķiršanās, jo, lai gan, apvienojot telpas, ekspozīciju varētu darīt pārskatāmāku, neglābjami zustu unikāla vide. Visā ekspozīcijā ir izmantoti padomju laika interjera elementi – sākot no tapetēm un elektrības vadiem līdz mēbelēm. Tādējādi tiek atgādināts, ka muzeja apmeklētājs atrodas vēsturiskā telpā, kur risinājušies notikumi, par kuriem stāstīts ekspozīcijā. Kopumā muzejā, cik vien iespējams, saglabāta autentiska 90. gadu sākuma atmosfēra.

Vēsturiskie interjera elementi ekspozīcijā kombinēti ar mūsdienīgiem mākslinieciskās izteiksmes līdzekļiem un tehnoloģijām. Plaši izmantotas video projekcijas, animācija, mūsdienīgs grafiskais dizains. Skārienjutīgos ekrānos aplūkojams plašs informatīvais materiāls. Latvijas Tautas frontes jaunā ekspozīcija ļauj uzrunāt dažādu paaudžu cilvēkus un par Latvijas neatkarības atgūšanu stāstīt 21. gadsimta valodā, norāda “Dd studio” pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!