Foto: Evija Trifanova, LETA

Stacijas laukumā atklāta lielformāta brīvdabas izstāde "Zeme, kas dzied. Ceļā uz filmu". Tā skatītājiem piedāvā ielūkoties topošās vēsturiskās spēlfilmas "Zeme, kas dzied" filmēšanas aizkulisēs un aizraujošā veidā vēstī par vēsturiskiem notikumiem, kas veicināja latviešu dziedāšanas svētku tradīcijas dzimšanu.

Izstādes atklāšanā filmas scenārija līdzautors un izstādes viens no veidotājiem Dainis Īvāns uzsvēra laukuma vēsturisko nozīmi: "Pirms 150 gadiem tieši šeit pirmo reizi sastapās kori no Vidzemes un Kurzemes. Sabraukušos korus sagaidīja pirmo dziedāšanas svētku organizētāju norīkotie latviešu studenti, kuru uzdevums bija svētku dalībniekiem parādīt ceļu uz Rīgas Latviešu biedrības namu, uz svētku atklāšanas ceremoniju. Šis ir sākuma punkts. Tieši šeit latvieši spēra pirmos soļus kā vienota tauta! Izstādē "Zeme, kas dzied. Ceļā uz filmu" esam apkopojuši interesantus faktus par pirmajiem latviešu dziedāšanas svētkiem tālajā 1873. gadā, sniedzot skatītājiem vienuviet iegūt noderīgu informāciju par mūsu 150 gadus senās tradīcijas rašanos!"

Atklāšanas pasākumu vadīja aktieris Andris Bulis, kas filmā atveido vienu no galvenajām lomām – vēsturisku personību Rihardu Tomsonu, kurš bija viens no latviešu pirmo dziedāšanas svētku organizatoriem tālajā 1873. gadā.

Foto: Evija Trifanova, LETA

Izstādi laukumā ieskandināja Rīgas 1. ģimnāzijas koris "Frekvence", dziedot tādas populāras kordziesmas kā "Rīga dimd", "Krauklīt's sēž ozolā" un "Ik rudeni valodiņa".

Par izstādes vēsturisko saturu parūpējušies vēsturniece Vita Zelče, muzikoloģe Ilze Šarkovska-Liepiņa un filmas scenārija līdzautors, publicists Dainis Īvāns. Tajā iekļauti materiāli no Latvijas Valsts kinofotofono dokumentu arhīva, Rakstniecības un mūzikas muzeja, Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja, Rīgas Arhitektūras muzeja, kā arī izmantots Egila Zirņa pētījums "Rīgas Latviešu biedrība trijos gadsimtos". Izstādes sastādītāji – Sandra Strapcāne, Linda Krūkle un Māris Martinsons, dizainu radījis Kārlis Dovnorovičs. Izstāde būs skatāma visu vasaru. Ārtelpas izstādi organizē biedrība "Nameyse" sadarbībā ar t/c "Origo".

Kā jau ziņots, maijā noslēgušies darbi pie vēsturiskās spēlfilmas "Zeme, kas dzied" filmēšanas. Tās pirmizrāde gaidāma šī gada novembrī, ieskandinot Latvijas valsts svētku mēnesi.

Foto: Evija Trifanova, LETA

Filmas "Zeme, kas dzied" tēlos iedzīvojas Vilis Daudziņš, Andris Bulis, Ainārs Ančevskis, Andris Keišs, Ģirts Ķesteris, Nauris Brikmanis, Marta Lovisa Jančevska, operdziedātāja Marina Rebeka, kā arī aktieri no Lietuvas, Igaunijas un Polijas. Filmas režisors ir Māris Martinsons, operators – Jānis Jurkovskis, scenāriju veidojuši režisors kopā ar Atmodas laika aktīvistu un žurnālistu Daini Īvānu.

Komponists – Jēkabs Jančevskis, mākslinieks Mārtiņš Kalseris, kostīmus veido Katrīna Liepa, grima māksliniece – Beata Rjabovska. Filma top studijā "K Films", producente – Linda Krūkle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!