Foto: F64

Pēc vairākus gadus ilgušās rekonstrukcijas Latvijas Okupācijas muzeja atjaunotajā ēkā, Latviešu strēlnieku laukumā 1 šī gada 30. maijā atklāta jaunā ekspozīcija. Svinīgajā pasākumā klāt bija arī Latvijas valsts prezidents Egils Levits un kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA). Pasākumu apmeklēja arī eksprezidenti Valdis Zatlers un Raimonds Vējonis.

Ekspozīcijas koncepcijas pamatā ir metafora - gaismas un tumsas cīņa. Ekspozīcija tapusi vairāk nekā divarpus gadus. Kā norāda muzeja pārstāvji, šajā laikā tūkstošiem stundu ir pavadīts runājot, skicējot, zīmējot, rasējot, veidojot šo 867 kvadrātmetru ekspozīciju, kurā ir 106 īpaši dizainētas vitrīnas, 70 kvadrātmetri stikla, 570 kvadrātmetri sienu platības, 15 videoprojekcijas un 19 displeji ar liecībām un informāciju. Ekspozīcijas autori – Okupācijas muzeja vēturnieki un dizaina birojs "H2E".

"Šis ir stāsts par gaismu. Par pusgadsimta alkām – kad gaismu neredzēja acs, to atcerējās mūsu dvēseles. No saules pielietas pirmskara valsts caur okupācijas tumsu uz īstenu, izsāpētu, cieņpilnu šodienas gaismu. Uz šodienu, kur nekas nav beidzies, mēs joprojām jūtam pagātnes ēnu," gaidot jaunās ekspozīcijas atklāšanu tās tapšanu komentē dizaina biroja "H2E" vadošā dizainere Ingūna Elere.

Foto: F64

Savukārt Kultūras ministrs Nauris Puntulis atklāšanā uzsvēra, ka Okupācijas muzejs atgriežas ierindā pilnā un atjaunotā bruņojumā īstajā laikā, lai pildītu savu misiju - vēstītu Latvijas okupācijas skaudro pieredzes stāstu pilsētai un pasaulei.

"Vēsturiskā atmiņa ir būtisks ierocis cīņā par ļaužu prātiem un dvēselēm. Lai šis ierocis būtu ass un trāpīgs, jaunās ekspozīcijas radīšanā, gan tās satura, gan formas izveidē ir bijuši iesaistīti mūsu labākie pētnieku un dizaineru spēki. Paldies jums par to," teica kultūras ministrs.

Puntulis arī novēlēja, lai ikviens, izejot ekspozīcijas tumsas labirintu un nonākot gaismā, kļūtu gan gudrāks, gan jūtīgāks, gan cilvēks, lai atjaunotās Okupācijas muzeja ekspozīcijas atbalss ļaužu prātos un sirdīs mudina būt aktīviem cilvēcības kareivjiem šodienas sarežģītajā gaismas un tumsas cīņā.

Ministrs arī atgādināja par aktuālo situāciju pasaulē, sakot, ka "fašisms un rašisms ir viena koka augļi", ko karš Ukrainā beidzot ir licis skaidri ieraudzīt.

Foto: LETA

Par karu Ukrainā ekspozīcijas atklāšanā runāja arī Valsts prezidents Egils Levits, uzsverot, ka Krievijas brutālais iebrukums Ukrainā mūsu tautas dzīvā atmiņā ir atsaucis padomju armijas iebrukumu Latvijā 1940. gadā

"Bez izpratnes par Latvijas okupāciju - gan padomju, gan nacistiskās Vācijas - nevar izprast atgūtās neatkarības vērtību. Bez adekvāta okupācijas nosodījuma nav iespējams apjēgt Latvijas neatkarības atjaunošanas un brīvības saglabāšanas cenu. Šie atskaites punkti veido mūsu morālo horizontu - nacionālu mērauklu, kā vērtēt Latvijas valstiskumam nozīmīgus vai postošus notikumus un cilvēku rīcību," sacīja prezidents.

"Ekspozīcijas dizaina pamatā ir Muzeja ēkas autora Gunāra Birkerta tumsas un gaismas metafora. Tā veidota kā režģots tumsas labirints starp gaišajiem neatkarības posmiem. Okupācijas varu noziegumi te parādīti gan skaidrojošā, gan emocionāli uzrunājošā veidā ar daudzām laikmeta liecībām, eksponātiem un likteņstāstiem. No labirinta palīdz izkļūt gaismas pavediens: tautas pretošanās, izturība un ticība savas valsts nākotnei," papildināja ilggadējais Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdis un Muzeja jaunās ēkas projekta vadītājs Valters Nollendorfs.

Latvijas Okupācijas muzejs ir valsts akreditēts privāts muzejs, dibināts 1993. gadā. To uztur un pārvalda sabiedriskā labuma organizācija Latvijas Okupācijas muzeja biedrība. Muzeja darbības mērķis ir veicināt faktos balstītu vēstures izpratni, iepazīstinot apmeklētājus ar okupācijas laiku, tā priekšvēsturi, notikumiem un sekām. Muzejs galvenokārt tiek uzturēts no ziedojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!