Sestdien, 3. martā, pulksten 11.00, visās "Biļešu paradīzes" kasēs Latvijā un internetā sāk tirgot biļetes uz XXVI Vispārējiem latviešu dziesmu un XVI Deju svētkiem. Lai pirmie varētu iegādāties biļetes, cilvēku rindas pie Kongresu nama, Operas, Dailes un Nacionālā teātra kasēm jau sāka veidoties piektdienas, 2. marta, vakarā.

Kā novēroja portāls "Delfi", pie Kongresa nama neilgi pirms sestdienas pulksten 10.00 pacilātā noskaņojumā, sildoties ar dažādiem dzērieniem, stāv aptuveni 30 cilvēku. Kopumā rindā ir pierakstījušies 66 cilvēki, taču viņu skaits arvien turpina pieaugt.

Rindā pie Kongresu nama no astoņiem rītā stāvēja arī bijusī Saeimas deputāte Inese Birzniece, kura pirms vairāk nekā 20 gadiem pārcēlusies no Losandželosas uz Latviju. Šie viņai ir trešie dziesmu svētki, kad pēc biļetēm stāv un gaida rindā iepriekš. Viņa atklāja, ka atmosfēra esot daudz labāka nekā iepriekšējos gadus, kad putinājis un bijis krietni vien aukstāks. Viņa iegādāsies biļetes sev un Amerikas radiniekiem, kuri speciāli vasarā brauks uz Latviju.

Piektdien, 2. martā, pirmais cilvēks iestājies rindā pulksten 15.00. Gaidītājiem bijis atļauts uzturēties Kongresu nama telpās līdz pulksten 22.00. Daži gaidītāji pie Kongresu nama pavadījuši visu nakti.

Savukārt pie Nacionālā teātra pulksten 10.00 bija ieradusies zemessardzes izbraukuma virtuve ar siltu tēju. Rindā stāvēja pārdesmit cilvēku, bet kopumā reģistrējušies 70 cilvēki. Rindas priekšgalā atradās Solvita un Elita, kuras sākušas stāvēt vakar pulksten 22.00, un dara to pirmo reizi. Naktī uz maiņām stāvējuši ap 10 cilvēki. Nacionālā teātra durvis tika atvērtas pulksten 10.00.

Rinda bija izveidojusies arī pie Lielās ģildes, kur vismaz 10 cilvēku uz maiņām pavadījuši visu nakti. Vieni no pirmajiem rindā stāvēja puiši no ASV un Kanādas – divi Jāņi un Pauls. Viņi rindā iekārtojušies piektdienas vakarā pulksten 21.30, bet pirmie stāvētāji esot ieradušies ap sešiem. Dažiem gaidītājiem līdzi bjia arī galdiņš un krēsli. Saraksta gan nebija, jo Dziesmu svētkus apmeklēt gribētāji esot godprātīgi.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Pulksten 10.30 pie Operas bija sākusies "dzīvā rinda", kuras priekšgalā jau no vakardienas stāvēja Andris. Iekšpusē pie kasēm atradās aptuveni 30 cilvēku, tikpat arī ārpusē, kur zemessargi dalīja cepumus un siltu tēju. Kā portālam "Delfi" atklāja klātesošie, tad iepriekšējā nakts esot bijusi vēl īsāka par Jāņu nakti, kas pavadīta draudzīgā atmosfērā sarunājoties. Rindā pēc biļetēm stāvēja arī paši Dziesmu svētku dalībnieki.

Savukārt pulksten 15.30 pie opernama rindā pēc biļetēm stāvēja vien aptuveni 10 cilvēku.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Rinda bija izveidojusies arī pie Leļļu teātra.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Jau ziņots, ka naktī uz sestdienu gaisa temperatūra visā valstī, izņemot dažas vietas piekrastē, noslīdēja zem -14 grādiem, Daugavpils novērojumu stacijā sešos rītā sasniedzot -21,4 grādus.

Tā bija 10. nakts pēdējo divu nedēļu laikā, kad sals Latvijā sasniedzis -20 grādu atzīmi. Iepriekšējo reizi šāds sals marta mēnesī valdīja 2013. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!