Foto: DELFI

Ar dažādiem pasākumiem visā Latvijā sestdien, 18. maijā, norisinājās ikgadējā akcija Muzeju nakts. Kā allaž, viesus līdz pusnaktij un ilgāk siltajā pavasara vakarā gaidīja gan muzeji, gan arī citas sabiedrisko dzīvi veidojošas organizācijas. Šā gada Muzeju nakts tēma bija "Tālavas taurētājs", Neatkarības kara cīņu simtgades gadā mudinot izcelt varoņus un varonību. Piedāvājam foto ieskatu Muzeju nakts aktivitātēs Rīgā.

Kā novēroja portāls "Delfi", jau tradicionāli lielu Muzeju nakts apmeklētāju interesi raisīja iespēja iekļūt vietās, kas ikdienā apmeklētājiem ir slēgtas – Prezidenta pils, Saeima, Ārlietu ministrija u.c.

Saeimas nams Muzeju nakts apmeklētājiem durvis vēra jau desmito gadu pēc kārtas. Šogad, atzīmējot Jāņa Čakstes 160.jubilejas gadu, Saeimas nama viesi ekspozīcijā "Jānis Čakste – 160" varēja izzināt Tautas padomes prezidenta, Satversmes sapulces prezidenta un pirmā Latvijas Valsts prezidenta dzīvesstāstu.

Īpaši gara rinda bija izveidojusies pie Latvijas Bankas, kur Muzeju nakts apmeklētājiem bija iespēja ielūkoties zināšanu centrā "Naudas pasaule". Kā ar "Twitter" starpniecību informēja Latvijas Bankas pārstāvji, rindā bijis jāgaida vismaz pusotra stunda.

Tāpat ļaudis pulcējās pie lielākajiem centra muzejiem – Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Medicīnas muzeja, Kara muzeja un citiem.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja apmeklētāji tika mudināti meklēt varoņus pastāvīgajā ekspozīcijā, kā arī piedalīties orientēšanās spēlē , savukārt izstāžu zālē "Arsenāls" visiem bija iespēja pielikt savu roku lielformāta gleznas "Raganu nakts" tapšanā.

Kara muzejā Muzeju nakts viesiem bija iespēja baudīt programmu Latvijas Armjas simtgadei veltītu programmu, Arhitektūras muzejā tika atklāta jauna, Rīgas metro veltīta izstāde, bet mākslas muzeja Rīgas birža varoņi bija restauratori, kuri apmeklētājiem atklāja sava aroda noslēpumus.

Īpašā noskaņā šo Muzeju naktī aizvadīja Rakstniecības un mūzikas muzejs (RMM), kam pirmo reizi bija iespēja uzņemt viesus jaunajā telpās Mārstaļu ielā 6, kur kur 2022. gadā durvis vērs muzeja jaunā ekspozīcija.

Jau ziņots, ka šogad Muzeju naktī piedalās rekordliels iestāžu skaits – 190 Latvijas muzeji un citas organizācijas.

18. maijs ir Starptautiskā muzeju diena, ko ICOM ir izsludinājis 1977. gadā. Latvija Starptautisko muzeju dienu atzīmē kopš 1978. gada. 1999. gadā Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija aicināja Eiropas muzejus organizēt kopīgu starptautisku akciju – Muzeju nakti. Tās mērķis – iepazīstināt ar muzejiem arī tos iedzīvotājus, kas ikdienā muzejus neapmeklē. Pēc dažiem gadiem tika panākta vienošanās, ka Muzeju nakts kļūst par vienu no aktivitātēm, kas saistīta ar Starptautiskās muzeju dienas svinēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!