Foto: Publicitātes foto

21. augustā plkst. 17 Latvijas Fotogrāfijas muzejs aicina uz beļģu fotogrāfa Vima de Šamfeleres izstādes „Sastapšanās ar Madagaskaru” atklāšanu. Savukārt 22. augustā plkst. 17.30 visiem interesentiem būs iespēja tikties ar autoru un uzdot jautājumus. Ieeja pasākumos – bez maksas, portālu "Delfi" informē izstādes veidotāji.

Izstādē skatāmās 46 melnbaltās fotogrāfijas iepazīstinās skatītāju ar salu valsti Madagaskaru no neierasta punkta, parādot nomadu ikdienu – darbu, skolas gaitas, sociālo dzīvi – nesalīdzināmu ar eiropiešiem pazīstamo dzīves ritmu.

Pirms desmit gadiem fotogrāfs Vims de Šamfelere pameta digitālās drukas biznesu un pilnībā pievērsās fotogrāfijai. Viņu fascinēja Āfrikas ļaudis, tāpēc viņš pārsvarā strādāja tieši šajā kontinentā. "Lielākoties tēli sāka veidoties manā prāta jau pirms fotogrāfiju uzņemšanas, bet pārliecināt cilvēkus piedalīties šajā procesā bija pats sarežģītākais," stāsta fotogrāfs. Ilgstoši un vairākkārtīgi uzturoties vienos un tajos pašos ciemos, Vims de Šamfelere pamazām izpelnījās vietējo iedzīvotāju uzticību. Fotogrāfs tika pieņemts viņu ikdienas dzīvē un tādējādi varēja veidot iecerētos fotouzņēmumus. "Skatītāji var iepazīties ar šiem cilvēkiem caur manu darbu. Šīm kopienām tā ir vienīgā iespēja parādīt savu seju pasaulei," paskaidro Vims de Šamfelere.

"Man patīk uzņemt skaistus cilvēku portretus viņiem ikdienišķās situācijās. Jo vairāk es uzturos pie vieniem un tiem pašiem cilvēkiem, jo vairāk es viņus iepazīstu un jo vairāk es viņus saprotu. Ikvienam ir tās pašas problēmas un vēlmes. Tas ir tas, kas mani pasaulē fascinē visvairāk".

Vims de Šamfelere (1963) starptautiskās grupu un solo izstādēs piedalās kopš 2008. gada. Viņa fotogrāfijas bijušas izstādītas mākslas muzejos, galerijās un biennālēs Beļģijā, Dānijā, Brazīlijā, Austrālijā un Madagaskarā. Fotogrāfs apbalvots Bratislavas un Kauņas portfolio skatēs. Solo izstādēs Vims de Šamfelere galvenokārt izstādījis fotogrāfijas, kurās redzami Āfrikas ciemi. Viena no visplašāk zināmajām darbu sērijām ir vairākus metrus garas fotogrāfijas, kuras veidotas kā panorāmu skati ar Āfrikas ciemu iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!