Foto: DELFI
Mārtiņdienā, 10.novembrī, Aizputes kapos tika atklāts piemineklis šī gada sākumā pāragri mūžīgā aizgājušajam mūziķim Mārtiņam Freimanim.

Piemineklis veidots no divus metrus augsta laukakmens, kas pāršķelts uz pusēm un atkal salikts kopā. Viena šķēluma daļa ir nopulēta, bet otra - atstāta raupja.

Tāpat 10. novembrī iznāca arī krājums "Cilvēks parastais un viņa dienasgrāmata" ar Freimaņa nepublicēto dzeju, kas tika atrasta viņa dzīvoklī jau pēc viņa nāves. Krājumā iekļauti arī Freimaņa dienasgrāmatas teksti.


Jau vēstīts, ka Freimanis mūžībā aizgāja 2011. gada 27. janvārī no vispārējas organisma saindēšanās, kuru galvenokārt radīja akūts toksiskais hepatīts un taukainā hepatoze.

1995. gadā pabeidzis Aizputes vidusskolu, Freimanis iestājās Liepājas Pedagoģiskā augstskolā, taču to nepabeidza, jo sāka darba gaitas kā angļu valodas skolotājs.

Viens no populārākajiem latviešu popmūzikas māksliniekiem savu mūziķa karjeru sāka deviņdesmito gadu sākumā, kad 17 gadu vecumā kļuva par grupas "Tumsa" solistu, stājoties tās bijušā vokālista Fēliksa Ķiģeļa vietā. Kopumā "Tumsa" izdevusi sešus albumus un pašlaik grupā kā solists darbojas kādreizējais ansambļa "Putnu balle" dalībnieks Valters Frīdenbergs.

Pēdējo desmit gadu laikā Freimanis daudz komponējis mūziku un rakstījis tekstus arī citiem izpildītājiem. 2003. gadā viņš kopā ar Lauri Reiniku un Yanu Kay izveidoja grupu "F.L.Y.", kas ar dziesmu "Hello From Mars" uzvarēja Latvijas Eirovīzijas nacionālajā atlasē. 2005. gadā Eirovīzijā ar Mārtiņa Freimaņa dziesmu 'The War Is Not Over" piedalījās grupas "Putnu Balle" dalībnieki Valters & Kaža, kas konkursā ieguva piekto vietu. Freimanis regulāri rakstījis Eirovīzijas dziesmas arī citiem Latvijas mūziķiem.

Freimanis izdevis arī vienu dzejoļu krājumu - "Zālīte truša dvēselei", kas nāca klajā 2004. gadā. Kā aktieris Freimanis piedalījies Liepājas teātra izrādē "Kaupēn, mans mīļais", kur spēlēja titullomu. 2011. gadā pirmizrādi piedzīvoja dokumentālā filmā par slaveno latviešu laupītāju, kurā dalību ņēmis arī Mārtiņš Freimanis.

Uz kinoekrāniem Freimanis debitēja 2005. gadā Arvīda Krieva kinofilmā "Man patīk, ka meitene skumst", tāpat viņš piedalījies arī filmā "Dancis pa trim" un kopš 2007. gada piedalījiess arī seriāla "Neprāta cena", vēlāk "Ugunsgrēks" uzņemšanā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!