Foto: DELFI
Sestdien, 7. septembrī, ap pusdienas laiku Laikmetīgā mākslas centra "kim?" pagalmā itāļu māksliniece Eva Frapičīni (Eva Frapiccini) aptuveni pusstundas laikā uzbūra baltu gaisa burbuli - "Sapņu laika kapsulu". Šajā gaisīgajā telpā, novelkot apavus, varēs ienākt ikviens interesents un vienatnē izstāstīt savus sapņus. Paredzēts, ka Baltajā naktī kapsula būs atvērta apmeklētājiem līdz pat plkst. 3 naktī, bet svētdien - no plkst. 12 līdz plkst. 18.

Ceļojošā kapsula līdz šim jau ievākusi aptuveni četrus simtus itāļu, francūžu, kolumbiešu, zviedru un ēģiptiešu sapņu, kas veido unikālu sapņu arhīvu. Pēc pieciem gadiem arhīvu paredzēts atvērt, lai to tulkotu gan burtiski - angļu valodā, gan saturiski - meklējot sapņu nozīmes un, iespējams, pat pareģotu nākotni.

Mākslinieces mērķis ir vairākkārt viesoties visos piecos apdzīvotajos kontinentos, tādējādi ierakstot maksimāli dažādus vēstījumus. "Mēs visi sapņu pasaulē esam saistīti. Mums visiem ir kādi kopīgi arhetipi, piemēram, māte, zeme, ūdens, gaiss, dzīvnieki, un sapņos tie visi parādās," portālam "Delfi" atklāj Frapičīni. Viņa arī norāda, ka jau līdz šim ir piefiksējusi, ka dažādu zemju cilvēkiem sapņi mēdz būt pat ļoti atšķirīgi. "Zviedri sapņos izteikti daudz pieminēja ledu un sniegu. Tikmēr kolumbieši sapņus stāstīja ļoti ilgi, kas skaidrojams ar to, ka viņu kultūrā ir pieņemts sapņiem piešķirt lielu nozīmi," stāsta Frapičīni.

Kādus sapņus sagaidīt no Latvijas publikas, māksliniece vēl nespēj uzminēt, taču norāda, ka ar katru brīdi, ko viņa šeit pavada, visi viņas galvā esošie stereotipi tiekot sagrauti aizvien vairāk. Gaidījusi, ka Latvija līdzināsies bijušajām Dienvidslāvijas valstīm, bet tā vietā jūtas kā Austrijā vai Vācijā. "Cilvēki, arhitektūra, kārtība - tas viss līdzinās senajām vācu pilsētām."

Baltajā naktī plkst. 20 blakus "kim?", restorāna "Kitchen telpās, uzstāsies arī grupa "Martas Asinis". Tāpat paralēli šiem pasākumiem būs apskatāmas arī "kim?" aktuālās izstādes – Kristapa Epnera personālizstāde, Ojāra Pētersona izstāde "Oranžais stūris" un Oļas Vasiļjevas izstāde "Cinq à Sept".
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!