Foto: F64
Ceturtdienas vakarā kinoteātrī "K Suns" starptautiskās izstādes "Horizontu meklējot" ietvaros ar runas performanci uzstājās skandalozais Krievijas mākslinieks Oļegs Kuļiks.

Viena no skandalozākajām un vienlaikus būtiskākajām mākslinieka performancēm notika 1998.gada novembrī Rīgā, kinoteātrī "Andalūzijas Suns" un restorānā "La Cucaracha", atstājot vērienīgu iespaidu uz vietējo mākslas sabiedrību. Atzīmējot Rīgas performances 15. gadadienu, Kuļika kungs piekrita kuratores Ievas Kalniņas uzaicinājumam atkārtoti uzstāties Rīgā, nolasot lekciju ar performances elementiem.

Par notikušo lekciju pats mākslinieks teic, ka tā ir runas performance: "Par to, kas ar mums bija, kas ir un būs, par laikmetīgo mākslu, Krievijas un Latvijas savstarpējām attiecībām."

1961. gadā Kijevā dzimušais Kuļiks tiek uzskatīts par viens no nozīmīgākajiem Austrumeiropas laikmetīgās mākslas pārstāvjiem, kura provokatīvās performances kļuvušas par pēdējo 20 gadu mākslas vēstures klasiku un ietekmējušas ne vien akciju mākslu un tās pārstāvjus, bet arī vispārēju laikmetīgās mākslas valodu globālā mērogā.

Starptautiskā laikmetīgās mākslas izstāde "Horizontu meklējot" tiek organizēta Eiropas kultūras galvaspilsētas "Rīga 2014" programmas "Okeāna alkas" ietvaros. Izstādes uzmanības centrā ir mākslas meklējošais raksturs, kas saistīts ar mākslas būtību – tiekšanos pēc ideāla, vēlmi atrasties neizzinātajos krustpunktos. 2012. un 2013. gadā norisinās izstādes "Horizontu meklējot" radošās laboratorijas darbi, kuru ietvaros tiek pārbaudītas un sagatavotas mākslinieciskās idejas izstādes "Horizontu meklējot" vajadzībām.

Radošā laboratorija ir platforma īslaicīgiem mākslinieku kopprojektiem, kas izveidota, lai stimulētu dažādu mākslas nozaru ciešāku sasaisti. Šādi tiek pētīta mākslas iedarbība un rasts atbilstošs darbu eksponēšanas veids, kā arī meklēti mākslas iedarbības aspekti. "Miers" ir septītais un noslēdzošais laboratorijas darbs izstādes sagatavošanas procesā.

Akciju organizē Laikmetīgās mākslas institūts sadarbībā ar Mūkusalas mākslas salonu un nodibinājumu "Rīga 2014". Atbalsta restorāns "Monhe Negro", viesnīca-restorāns "Neiburgs", tipogrāfija "Ulma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!