Foto: Publicitātes foto
Aizvadītās nedēļas izskaņā ar inscenētu iestudējumu tika atklāta tēlnieka Egona Peršēvica izveidotā lielformāta skulptūra Karostas nāra, kas jau paspējusi kļūt par populāru apskates objektu. Ar Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu tapušais projekts "Teika par Karostas nāriņu" ir vizuālās mākslas un literatūras sinerģija.

Skulptūras atklāšanas pasākumā trešā ranga kapteiņa lomā iejutās pats tēlnieks Egons Peršēvics, kurš airu laivā devās jūrā pie savas nāras, savukārt Liepu Tēva lasījumā varēja klausīties viņa jaunradīto teiku.

Foto: Publicitātes foto

"Teika par Karostas nāriņu" ir stāsts par mīlestību un, protams, jūru. "Tas viss notika vienlaicīgi – vētra, kapteiņa pazušana, un, kopš tā laika, rudens puses parādības pie Ziemeļu mola," tā iesākas Liepu Tēva teika "Kapteinis un nāra", ko pilnībā var izlasīt Liepu Tēva "Facebook" profilā. Nākamgad kopā ar citām Liepu Tēva teikām tā tiks izdota arī grāmatā.

Foto: Publicitātes foto

Pat mākslas darba autors Egons Peršēvics stāsta, ka viņam sanācis "feministisks darbiņš". "Tā nav nekāda Hansa Kristiana Andersena mazā nāriņa, tā ir pieaugusi sieviete, un stāsts, kā vienmēr, ir par mīlestību. Tas ir nevis mazas meitenes sapnis par mīlestību, bet gan pieaugušas, pieredzējušas sievietes sapnis par mīlestību," stāsta autors. "Kā jebkurš mākslas darbs, tas ir kaut kas vairāk par skaistu priekšmetu, tas ir katalizators sarunai, arī pašam ar sevi. Un es vēlējos parunāt par sievietes likteni, tās lomu sabiedrībā."

Foto: Edagrs Pohevičs

Lai arī šī mākslas darba autori ir tēlnieks Egons Peršēvics un mākslinieks Varis Siliņš, tas ir daudzu autoru kopdarbs. Nāras tapšanā ir iesaistījušās arī gleznotājas Agate Apkalne un Ivonna Kalita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!