Foto: Publicitātes foto

2013. gada nogalē - Ojāra Vācieša dzimšanas dienā - mūzikas namā "Daile" pirmizrādi piedzīvoja Jāņa Lūsēna jaunradītā programma - koncertizrāde ar Latvijas izcilā dzejnieka vārdiem - "Pus es" ar moto, citējot Ojāru Vācieti, "..es esmu tu, tu esi es, divas puses no pasaules..".

Šis un vēl citi pasākumi ietverti mūzikas nama "Daile" šī gada sākuma programmā.

Portāls "Delfi" piedāvā iepazīties ar mūzikas nama "Daile" gada sākuma repertuāru.

Koncertizrāde 'Pus es'

Koncertizrāde "Pus es" guvusi skatītāju atsaucību 18. janvārī koncertizrādi varēs baudīt mūzikas namā "Daile".

Mūzikas autoram Jānim Lūsēnam šis darbs ir bijis īpaši nozīmīgs un tuvs, rosinot būt, kā pats komponists saka: "radošam, brīvam un pārdrošam", un koncertizrādes producente Anda Zadovska atbalstīja "Pus es" dziesmu mūzikas ieraksta izdošanu. Klausītājiem gan mūzikas namā "Daile", gan "Jāņa Rozes" tirdzniecības vietās ir iespēja iegādāties ierakstu "Pus es" kompaktdiska formātā ar 16 Jāņa Lūsēna un Ojāra Vācieša dziesmām.

Mūzikas albums "Pus es" izvirzīts ierakstu gada balvas "Zelta Mikrofons" nominācijā Labākais koncertuzveduma un teātra mūzikas albums.

Sergeja Jēgera jubilejas koncerts

1. februārī Mūzikas namā Daile būs īpaša svētku noskaņa, jo savus klausītājus ar spilgto kontrtenoru priecēs dzimšanas dienas gaviļnieks Sergejs Jēgers.

Programmā izskanēs Dž. Kačīnī, G.F. Hendeļa, H. Persela, K.W. Gluka, J. Lūsēna, R. Kalsona un citu izcilu autoru skaņdarbi. Pie klavierēm -koncertmeistare Ieva Šmite Misiņa.

Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes mūzikls 'Meierovics'

4. februārī Latvijas Nacionālajā operā izskanēs Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes jaundarbs, mūzikls "Meierovics". Iestudējums "Meierovics" ir radīts par ievērojamu personu Latvijas vēsturē - Zigfrīdu Annu Meierovicu /1887.- 1925./ - Latvijas Republikas pirmo Ārlietu ministru un vairākkārtēju Ministru prezidentu.

"Mūziklā atspoguļota viņa latviskā un ebrejiskā izcelsme, kas iezīmē Meierovica liktens motīvu. Tajā atainota mīlestība uz viņa sievu un bērnu māti Annu, kas iestudējumā raksturo latvisko mīlas motīvu un pieķeršanās pēdējo gadu mīlestībai Kristīnei, kas veido mūzikla pasaulīgas mīlas sižetlīniju. Kopumā darbs veidots kā dinamisks muzikāls stāsts par cilvēka dzīvi, likteni, realizēšanos un, protams, mīlestību, kas arī ir mūzikla virzošais spēks. Tajā galvenās lomas atveido - Gundars Grasbergs, Kristīne Zadovska, Aija Vītoliņa, Ingus Pētersons, Ģirts Liuziniks un Uģis Roze. Iestudējuma režisors ir Gatis Šmits," vēsta pasākuma rīkotāji.

14. februāra koncerts 'Tev'

Visu mīlētāju dienā, 14. februārī, mūzikas namā "Daile" notiks koncerts "Tev". Tajā skanēs Imanta Kalniņa un Jāņa Lūsēna dziesmas ar latviešu dzejnieku vārdiem.

Uģis Roze, Zigfrīds Muktupāvels un Andris Ērglis - trīs dziedātāji, trīs dažādas personības apvienojušies koncertprogrammā "Tev". Katrs no māksliniekiem ir atradis sev tuvāko, personiskāko un piemērotāko skaņdarbu, kas veido koncertprogrammas vienojošo pamatu.

"Tajā izskanēs dziesmas, kas tapušas pirms vairāk kā 20 gadiem un nu sagaidījušas pirmatskaņojumu trīs dziedātāju izpildījumā, kā arī jaunas, nesen tapušas dziesmas. Koncertu "Tev" caurvij mīlestība no konkrētā līdz vispārīgajam," stāsta pasākuma rīkotāji.

Uzvedums 'Vēstule draugam'

24. februārī, 4. un 23. martā Mūzikas nama "Daile" notiks Ojāra Vācieša un Imanta Ziedoņa sarakstes lasījums ar Jēkaba Nīmaņa radītām skaņu partitūrām - uzvedums "Vēstule draugam". Vēstules lasīs un izspēlēs aktieri Kaspars Znotiņš un Vilis Daudziņš.

Vēstules abu dzejnieku starpā netika rakstītas regulāri, reizēm atbilde nepienāca vispār, reizēm tā pienāca pēc vairākiem mēnešiem. Taču tās bija trāpīgas un spilgtas, tās parāda abu dzejnieku precīzo jušanu vienam par otru, kā viņi abi viens otru ir sapratuši, kā viņi abi ir viens otru izjutuši. Viņi ir līdzvērtīgi sarunu biedri.

Vēstules ataino arī viņu vientulību, lielas personības vientulību, zināmā mērā pat smeldzi. Vēstulēs abpusēji bieži izskan vārdi par to, cik reti iznāk satikties, kā viņi mēnešiem ilgi viens no otra pazūd, tajā pašā laikā parādot arī to brālību, kas pastāvēja starp abiem.

Vienlaikus vēstules ir arī humora un ironijas pilns padomju laika tēlojums. Tas izpaužas ne tikai tekstā, bet reizēm arī noformējumā, kad vēstules tiek rakstītas, piemēram, uz veidlapām ar attiecīgu padomju laika iestādījumu rekvizītiem.

Koncertuzvedums 'Mežā'

22. februārī mūzikas namā "Daile" viesosies Aija Andrejeva ar koncertuzvedumu "Mežā".

Tajā skanēs Kārļa Lāča kompozīcijas ar Māras Zālītes dzeju. Tas būs akustisks vēstījums par mīlestību solo balsij, klavierēm, divām ģitārām, trompetei un sitaminstrumentiem, vēsta pasākuma rīkotāji.

Kaspara Znotiņa režisētais koncertuzvedums 'Vēstules'

6. martā mūzikas namā "Daile" notiks Kaspara Znotiņa režisētais koncertuzvedums "Vēstules". Tas ir Latvijas koncerti projekts, kurā dzirdēsim Latvijas Radio kori un mecosoprānu Ievu Paršu, pie klavierēm Sergejs Osokins.

Koncertprogrammā skanēs Gija Kančeli, Arvo Perta, Valentīna Silvestrova skaņdarbi, diriģents - Sigvards Kļava.

Biļetes pieejamas "Biļešu Paradīze" tirdzniecības vietās visā Latvijā un internetā - www.bilesuparadize.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!