Foto: LETA
No šā gada 31. augusta līdz 2020. gada 1. martam Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pirmajā stāvā būs skatāma LNB jaunā izstāde "Neredzamā bibliotēka". Tā veltīta 14 LNB vēsturiskajām kolekcijām, kas veidojušas bibliotēkas krājuma pamatu, portālu "Delfi" informē LNB pārstāvji.

Izstādes atklāšana notiks 29. augustā.

Savā simtajā gadskārtā LNB vēlas izcelt to krājuma daļu, kas ir bibliotēkas sākotne. Krājums ietver daudznacionālus stāstus, vēsturiskās kolekcijas, notikumus, cilvēkus, vietas un dokumentus, kas sniedzas daudz tālākā pagātnē par bibliotēkas dibināšanu 1919. gadā un aptver visu Latvijas teritoriju.

LNB izstāde "Neredzamā bibliotēka" aicinās paviesoties 18.–19. gadsimta sabiedrisko un privāto bibliotēku vēsturisko interjeru rekonstrukcijās, ne vien atklājot šo kolekciju unikalitāti un līkumotos ceļus līdz Nacionālajai bibliotēkai, bet arī vēstot par cilvēkiem, kas tās veidojuši, lietojuši un glabājuši īpaši iekārtotās telpās vai pat ēkās. Tikpat nozīmīga kā atskatīšanās pagātnē izstādē būs pievēršanās mūsdienu cilvēka attiecībām ar bibliotēku un lasīšanu.

Izstāde "Neredzamā bibliotēka" ir LNB vēsturisko kolekciju plašākas pētniecības rezultāts, kas kļuvusi iespējama, 2014. gadā bibliotēkas krājumam pirmo reizi nonākot vienuviet jaunuzceltajā Gaismas pilī. Grāmatas un citi dokumenti, kas simts gadus glabāti savrup dažādās krātuvēs un pat atsevišķās ēkās, un šajā ziņā kā vienas vēsturiskas bibliotēkas kopums bijuši neredzami, tikai tagad pētniekiem atklāj savstarpējo saikni. Vēsturisko kolekciju pētniecība LNB turpināsies arī turpmākajos gados, darot redzamus arvien jaunus stāstus.

Izstāde iepazīstinās ar 14 vēsturiskajām bibliotēkām, kuras ir daļēji saglabājušās un to eksemplāri atrodas LNB krātuvēs. Starp tām – astoņas muižu/privātbibliotēkas un sešas sabiedriskās: fon Bēru (Pope); Mihala Jana Borha (Varakļāni); fon Ceimernu-Lindenstjernu (Braslava); Haralda fon Loudona (Lizdēni); fon Meiendorfu (Mazstraupe); Aleksandrīnes fon Mēdemas (Zaļenieki); Leonīda fon der Pālena (Iecava); Mihaela fon Līvena (Pelči); Rīgas Vēstures un senatnes pētītāju biedrības; Cēsu Dzimtenes pētīšanas biedrības; Kurzemes bruņniecības (Jelgava); Rīgas liceja; Jelgavas ģimnāzijas (Academia Petrina); Vidzemes bruņniecības (Rīga).

Tā kā izstādē aplūkotās vēsturiskās kolekcijas nākušas no dažādām Latvijas vietām, projektā īpaši nozīmīga bijusi sadarbība ar bibliotekāriem, muzeju darbiniekiem un vēstures entuziastiem reģionos. Arī izstādes norises laikā sadarbības partneri ar paši saviem stāstiem gaidīs viesus vēsturisko bibliotēku izcelsmes vietās, savukārt azartiskākajiem ceļotājiem tiek gatavota "Neredzamās bibliotēkas" slēpņošanas (no angļu val. geocaching) spēle. Izstādi papildinās LNB pētnieces un izstādes kuratores Kristīnes Zaļumas grāmata "Neredzamā bibliotēka: Latvijas Nacionālās bibliotēkas 14 vēsturiskās kolekcijas", poēmas "Varakļānu pils Jūtu dārzs" pirmpublicējums latviešu valodā, kā arī lekciju cikls un radošo darbnīcu programma. Skolēniem saprotamu un aizraujošu izstādes apmeklējumu darīs īpaši veidotas, interaktīvas ekskursijas un praktiskas nodarbības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!